Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής είπε ψέματα για την υπόθεση της δολοφονίας, από άνδρες της, 34 απεργών μεταλλωρύχων στην Μαρικάνα πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε αρμόδια ερευνητική επιτροπή.

Σύμφωνα με τη δήλωση της επιτροπής, η αστυνομία πλαστογράφησε ή απέκρυψε έγγραφα, ενώ έδωσε και ανακριβή περιγραφή των γεγονότων.

Η υπόθεση των μαζικών αστυνομικών πυρών του Αυγούστου του 2012 σε ορυχείο ιδιοκτησίας της εταιρείας Lonmin, που είχαν καταλήξει στο θάνατο των 34 εργατών, είχαν προκαλέσει μεγάλο σοκ στη Νότια Αφρική.

Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα, ημέρες μετά το λιτζάρισμα δύο ανδρών των σωμάτων ασφαλείας από διαδηλωτές.

Την ερευνητική επιτροπή είχε διορίσει ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση αστυνομικής βίας μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ, το 1994.

Η δήλωση της επιτροπής έρχεται 10 ημέρες μετά την απόκτηση πρόσβασης για τα μέλη της σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών της αστυνομίας και απόρρητα αστυνομικά έγγραφα.

«Έχουμε στην κατοχή μας έγγραφα τα οποία η αστυνομία έλεγε, νωρίτερα, ότι δεν υφίστανται… Έγγραφα που κατά την άποψή μας καταδεικνύουν ότι η αστυνομική εκδοχή των γεγονότων της Μαρικάνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει η επιτροπή.

Το υλικό θα έχει, σύμφωνα με την επιτροπή, «σημαντικότατες επιπτώσεις» στο παραπέρα έργο της.