Ο Αλβανός υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Ντάμιαν Γκικνούρι συναντήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών SOCAR, BP, AXPO, της κοινοπραξίας Trans Adriatic Pepeline (TAP) και άλλων εταιριών.

Το γραφείο του υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας δήλωσε ότι "ο κ. Γκικνούρι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον διευθυντή του έργου TAP ότι σύντομα θα αρχίσουν να επενδύουν στην Αλβανία για βοηθητικές υποδομές του έργου και ότι είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου για το φυσικό αέριο στη χώρα μας".

Σύμφωνα με το γραφείο του κ. Γκικνούρι ο πρόεδρος της TAP εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα που επέδειξε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός 'Έντι Ράμα στη στήριξη του έργου και την δέσμευση του να συσταθεί ομάδας εργασίας, προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο στο αλβανικό έδαφος.

Οι συνομιλητές συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα επέκτασης του έργου με διακλάδωση προς την Κροατία, καθώς και η πιθανή ένταξη του Κοσόβου στο δίκτυο.

Ο κ. Γκικνούρι επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της εταιρίας SOCAR, Ρόβανγκ Αμπντουλάγιεφ, και του πρόεδρου της κοινοπραξίας του Shah Deniz, Gordon Birrell, και υπόγραψε μακροπρόθεσμες συμβάσεις πώλησης του φυσικού αερίου στην Αλβανία.