Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι ανοιχτός για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, μόνο όμως εφόσον το Ιράν προτίθεται πράγματι να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του, ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Τζέι Κάρνεϊ είπε στους δημοσιογράφους ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News η ρητορική του ακούστηκε θετική αλλά συμπλήρωσε ότι «οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια».

Κατά την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, το 2008, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα προχωρούσε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ η θέση του Αμερικανού προέδρου για το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει. Όπως είπε, ο Ομπάμα θα ήταν πρόθυμος να ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις εφόσον οι Ιρανοί αντιμετώπιζαν σοβαρά το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να εγκαταλείψουν το πυρηνικό πρόγραμμά τους.

«Αυτή είναι η θέση που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Καθώς τόσο ο Ροχανί όσο και ο Ομπάμα θα παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, διατυπώθηκαν πολλές εικασίες ότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν κάποια συνάντηση μεταξύ τους. Ο Κάρνεϊ όμως είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.