Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει «να είναι έτοιμο» να δράσει την «επόμενη εβδομάδα» και να εξετάσει ένα δεσμευτικό ψήφισμα για τους όρους του χημικού αφοπλισμού της Συρίας, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση της Ουάσιγκτον πως η έκθεση του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου αποδεικνύει την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι έτοιμο να δράσει την επόμενη εβδομάδα, Είναι ζωτικής σημασίας για την διεθνή κοινότητα να ορθώσει ανάστημα και να μιλήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ πως η «οριστική» έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποδεικνύει πως το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι υπεύθυνο για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Η έκθεση του ΟΗΕ δεν αποδίδει ευθέως ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εκτιμούν πως τα στοιχεία για χρήση αερίου σαρίν, που αποτελεί μέρος του οπλοστασίου της Δαμασκού, και η παράδοσή του στους στόχους με πυραύλους εδάφους-εδάφους καταδεικνύουν πως οι αντικαθεστωτικοί δεν είχαν τις δυνατότητες να προβούν σε ένα τέτοιο πλήγμα.

Για «προβοκάτσια» από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα κάνει λόγο η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού σε ενδεχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.