Κομβικές κρίνονται οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές για την πέντε μηνών ζωής, συμμαχική κυβέρνηση μειοψηφίας της Ολλανδίας, αφού μπορεί να βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση σε εθνικό επίπεδο, αν δεν έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

"Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα", δήλωσε εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής. Τα περίπου 10.000 εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν 30 κόμματα, ενώ περίπου 13 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται να εκλέξουν τα 566 μέλη των περιφερειακών κοινοβουλίων, τα οποία με τη σειρά τους θα εκλέξουν στις 23 Μαΐου τους 75 γερουσιαστές της Ανω Βουλής.

Στην Ολλανδία οι περιφερειακές εκλογές είναι αυτές που καθορίζουν τον αριθμό των εδρών που εξασφαλίζει κάθε κόμμα στη Γερουσία, ή στην Άνω Βουλή. Εκεί ο σημερινός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, έχει σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, που στηρίζεται σε μία δεξιάς αποκλισης συμμαχία, η οποία εξαρτάται από το ακραίο, αντί-Ισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας.

Οι περιφερειακές εκλογές θα δείξουν, επίσης, αν ο κυβερνητικός εταίρος του Ρούτε, ο λαικιστής Γκέερτ Βίλντερς, του ακραίου αντί-Ισλαμικού κόμματος, θα εμμεταλλευθεί τη συγκυρία των διεθνών εξελίξεων ώστε να καθιερωθεί σαν πόλος ισχύος στό πολιτικό σκηνικό της χώρας του.

Μία εκλογική ενίσχυση του Βίλντερς θα του προσφέρει ακόμα περισσότερα εργαλεία να αναδείξει τις πολιτικές του, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την πειθαρχία της Ολλανδίας στις πολιτικές της ΕΕ και να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Είναι χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης του κόμματος του Βίλντερς από τις πολιτικές της ΕΕ, το ότι διαφωνεί πλήρως με την οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών με βαρύ δημοσιονομικό χρέος, αλλά και στη παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν προβλήματα πολιτικής αστάθειας.