Την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών και προβάδισμα σχεδόν μίας εκατοστιαίας μονάδας εξασφαλίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ενώ το κόμμα το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο από χθες ονομάζεται ξανά Φόρτσα Ιτάλια, καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με μια σημερινή δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρίας Swg για λογαριασμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα εξασφαλίζει 28,5% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που χθες μετονομάσθηκε και πάλι σε Φόρτσα Ιτάλια, συγκεντρώνει το 27,7%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο σημειώνει πτώση δύο μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και δεν ξεπερνά το 18,3%.

Το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα, βρίσκεται στο 4,5% και η Λέγκα του Βορρά στο 4,3%.

Η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι «Επιλογή Πολιτών», τέλος, εξασφαλίζει το 4,9% των προθέσεων ψήφου.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η νέα αυτή δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι στην παρούσα φάση —αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές— δεν θα προκύψουν πιθανότατα σαφείς πλειοψηφίες που να μπορούν να οδηγήσουν σε σύνθεση σταθερής κυβέρνησης.