Νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία δείχνει μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και την αριστερή αντιπολίτευση στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, έχει ανέβει κατά μία μονάδα σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ έχουν κερδίσει επίσης μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27% (1 μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη) αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ιδίως εάν οι Φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στο κοινοβούλιο.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) από τον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 30% του εκλογικού σώματος.