Με ψήφους 230 υπέρ και 189 κατά η βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όχι όμως και του νέου νομοσχεδίου για την ιατρική ασφάλιση.

Με μόλις 10 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού έτους, το νομοσχέδιο βάζει την ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικάνους Βουλή σε πορεία σύγκρουσης με τη Γερουσία και το Λευκό Οίκο. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει ως όρο για την αύξηση του ορίου χρέους  την κατάργηση του νομοσχεδίου για την υγεία του προέδρου Obama, ωστόσο ο τελευταίος έχει δηλώσει πως αρνείται να διαπραγματευτεί γι’ αυτό.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Γερουσία, σχεδιάζουν να αφαιρέσουν από την πρόταση τις διατάξεις για την ιατρική ασφάλιση και σύμφωνα με μέλη των δύο κομμάτων οι ψήφοι που έχει στη διάθεσή του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Χέρι Ρέιντ επαρκούν, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τη διαδικασία. 

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Τσακ Λιου έχει προειδοποιήσει το Κογκρέσο πως το χρέος θα φτάσει το ανώτατο όριο στα μέσα Οκτωβρίου.

TAGS