Αισιόδοξος ότι, η Βουλγαρία θα κερδίσει την υπόθεση για το έργο του “Μπέλενε” στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Σε δηλώσεις του, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”, υπογράμμισε ότι, "η Βουλγαρία δε θα χάσει την υπόθεση που σχετίζεται με την αποζημίωση που ζητά η ρωσική (ενεργειακή) εταιρεία Atomstroyexport για την ακύρωση του έργου του πυρηνικού σταθμού 'Μπέλενε' ".

Χθες, βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης GERB προειδοποίησαν – επικαλούμενοι επιστολή της δικηγορικής εταιρείας που ανέλαβε την υπεράσπιση της Σόφιας – ότι, η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει την υπόθεση, "εξαιτίας των καθυστερήσεων της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, σε διαδικασίες που σχετίζονται με την εξέλιξη της υπόθεσης".

Η δικηγορική εταιρεία White & Case, (που είχε προσληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του GERB ως συνήγορος υπεράσπισης της Βουλγαρίας), απέστειλε την επιστολή στις βουλγαρικές αρχές, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες της βουλγαρικής πλευράς, ούτως ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι θετική για τη Σόφια.

Σε περίπτωση που η βουλγαρική πλευρά χάσει την υπόθεση, θα πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση ενός δισ. λέβα στη ρωσική εταιρεία.

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ ανακοίνωσε ότι, η εισαγγελία ξεκίνησε μια έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το βουλγαρικό κράτος είχε συμμορφωθεί με τις διαδικαστικές απαιτήσεις της White & Case. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται τις επόμενες ημέρες, προσθέτει το "Novinite".