current views are: 1

21 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:10

Διαψεύδει το Πακιστάν την αποφυλάκιση του ηγέτη των αφγανών Ταλιμπάν

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την απελευθέρωση ή μη του μουλά Μπαράνταρ, ηγέτη των αφγανών Ταλιμπάν, ο οποίος κρατείται στο Πακιστάν. 

Δημοσίευση 10:10’
αρθρο-newpost

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την απελευθέρωση ή μη του μουλά Μπαράνταρ, ηγέτη των αφγανών Ταλιμπάν, ο οποίος κρατείται στο Πακιστάν. 

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την απελευθέρωση ή μη του μουλά Μπαράνταρ, ηγέτη των αφγανών Ταλιμπάν, ο οποίος κρατείται στο Πακιστάν. 

Οι Αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή του, όμως, αργότερα η είδηση διαψεύσθηκε. Αλλά και στο Αφγανιστάν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Η απελευθέρωση του μουλά Μπαράνταρ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010, είχε ζητηθεί από την Καμπούλ, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν να συνεννοηθεί με τους Ταλιμπάν.

Το Ισλαμαμπάντ είχε ανακοινώσει από το βράδυ της Παρασκευής ότι θα άφηνε ελεύθερο τον Μπαράνταρ, κίνηση που χαιρέτησε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ο μουλάς διατηρούσε υψηλότατη θέση στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία ανατράπηκε το 2001 με την αμερικανική επέμβαση στη χώρα.

Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του συγκεκριμένου αξιωματούχου θα ήταν «αντιπαραγωγική» στην προσπάθεια της Καμπούλ να βάλει τέλος στον αγώνα των ανταρτών.

Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι ο μουλάς είναι από τα λίγα πρόσωπα στις τάξεις των Ταλιμπάν με διάθεση για διαπραγμάτευση. 

Αφγανοί διπλωμάτες που επικαλείται το BBC δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Πακιστάν, θεωρώντας ότι ενισχύει με τη στάση του τους πλέον σκληροπυρηνικούς στις τάξεις των Ταλιμπάν.

Οι αφγανοί αντάρτες είχαν εγκαινιάσει γραφείο στην Ντόχα, τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο μετά από παρέμβαση του αφγανού προέδρου Καρζάι το γραφείο έκλεισε.

Η Καμπούλ κατηγόρησε τότε τους Ταλιμπάν ότι συμπεριφέρονταν σαν να είναι εξόριστη κυβέρνηση. Έκτοτε ο πρόεδρος Καρζάι, αλλά και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Βρετανία έχουν επιχειρήσει μεσολάβηση, ώστε να υπάρξει διάλογος και ειρήνη.


σχετικα αρθρα