Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία και οι Γάλλοι. Ο Ολάντ φαίνεται να έχει συνηθίσει πλέον στην ιδέα ότι και τα επόμενα χρόνια συνομιλητής του στο Βερολίνο θα είναι η Μέρκελ

Στη Γαλλία η Άνγκελα Μέρκελ είναι μια πολιτική προσωπικότητα που διχάζει. Έχει αυτούς που τη θαυμάζουν, που τη θεωρούν τη σημαντικότερη σύγχρονη πολιτικό στην Ευρώπη, έχει όμως και εκείνους που της χρεώνουν τα δεινά της κρίσης, τη θεωρούν άτολμη και αργή στις αποφάσεις της. Οι πάντες όμως της αναγνωρίζουν ότι πάνω απ΄ όλα εργάσθηκε για το συμφέρον της Γερμανίας.

Μπορεί κάποτε οι Σοσιαλιστές να ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή στην καγκελαρία, ώστε να συνεργασθούν με τους Σοσιαλδημοκράτες που θεωρούνται πιο φιλοευρωπαίοι και με λιγότερο ζήλο για τη λιτότητα.

Παρακολούθησαν στενά την προεκλογική καμπάνια και με απογοήτευση διαπίστωσαν ότι o σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος δεν είχε ελπίδες να κλείσει την ψαλίδα των 10 μονάδων που τον χωρίζουν από την καγκελάριο, έχοντας για τα καλά κολλήσει γύρω στο 26% .

Έτσι τα ερωτήματα των Γάλλων σήμερα είναι κατά πόσο η Μέρκελ θα εμμείνει στην πολιτική της για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ευροζώνη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανεπαρκές για τους Γάλλους εάν δεν συνοδεύεται από μια οικονομική πολιτική επενδύσεων.