Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, δήλωσε ο Αμπάς Γκάλετ, επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Κένυα, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, αν και επίσημα η κυβέρνηση κάνει ακόμη λόγο για 11 νεκρούς.

«Θέλω να αναγνωρίσω τη βαρύτητα της επίθεσης αυτής», πάντως «οι ειδικές δυνάμεις που ανέλαβαν να χειριστούν την κατάσταση θα τη θέσουν υπό έλεγχο. Έχουν αποκτήσει πρόσβαση και αναζητούν τους κακοποιούς», δήλωσε ο Μουτέα Ιρίνγκο, ένα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. «Έχουμε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη», πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Τζόσεφ Όλε Λένκου είχε δηλώσει ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση «θα βρεθούν», καλώντας τους πολίτες «να μην κάνουν υποθέσεις».

Οι ένοπλοι, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν αραβικά ή σομαλικά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλαν το μεσημέρι στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τις αγορές τους και θαμώνες κάθονταν σε καφέ.

Πάντα γεμάτο τα σαββατοκύριακα, το πολυκατάστημα αυτό είχε αναφερθεί συχνά ως πιθανός στόχος οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα, όπως οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ της Σομαλίας.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον του κοσμοπολίτικου πλήθους —Αφρικανούς, Ινδούς, δυτικούς— των πελατών και των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο.

Η επίθεση είναι η πιο αιματηρή στο Ναϊρόμπι μετά από εκείνη της αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κένυας, όταν πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους περίπου 10 δράστες τραυματίστηκε και συνελήφθη.

Η Σεμπάμπ, η σομαλική ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε «σοβαρές συνέπειες». Ωστόσο δεν ανέλαβε ρητά την ευθύνη για την επίθεση στο Μολ.

«Η κενυατική κυβέρνηση μολαταύτα κώφευσε στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και συνέχισε να σφαγιάζει αθώους Μουσουλμάνους στη Σομαλία», ανέφερε η οργάνωση μέσω του Twitter.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανέφερε ότι υπάρχουν αμερικανοί πολίτες ανάμεσα στους τραυματίες από την «παράλογη» επίθεση στο πολυκατάστημα στο Ναϊρόμπι.