Λίγες ώρες απομένουν για τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές κι όλα τα σενάρια παραμένουν ακόμη ανοικτά. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε το Σάββατο τους χριστιανοδημοκράτες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τις εκλογές και να «μαζέψουν ψήφους»

«Ξαναμπείτε στη μάχη. Αρχίστε και πάλι να μαζεύετε ψήφους», είπε απευθυνόμενη στα μέλη της βάσης του κεντροδεξιού κόμματός της στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Βερολίνο.

«Απευθύνω προσωπικά έκκληση στους Γερμανούς: δώστε μου μια ισχυρή εντολή ώστε να μπορέσω να υπηρετήσω τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια».

Ταυτόχρονα, η Μέρκελ απέρριψε φήμες ότι θα κοιμηθεί ως αργά το πρωί της Κυριακής για να αναλάβει δυνάμεις μετά τη δοκιμασία μιας προεκλογικής εκστρατείας που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες. «Θα είμαι κάπως τσιτωμένη», δήλωσε.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν αύριο στις 8 π.μ. (09:00 ώρα Ελλάδας)και θα κλείσουν στις 6 μ.μ. (19:00 ώρα Ελλάδας).

Τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν αποτελέσματα έξιτ πολ μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ αμφίρροπο, είναι πιθανό να έχει ξεκαθαρίσει αύριο το βράδυ, μέσα σε μία ή δύο ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες, με βάση τα έξιτ πολ και τις μετέπειτα προβολές οι οποίες θα είναι βασισμένες στην καταμέτρηση των ψήφων.

Προσωρινά τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Με αναφορές στην Ελλάδα οι τελευταίες ομιλίες

Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν οι δύο «μονομάχοι» για την Καγκελαρία της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και Πέερ Στάινμπρουκ στις τελευταίες τους προεκλογικές ομιλίες, το Σάββατο.

Ιδιαίτερα μαχητική όπως χαρακτήρισαν την Μέρκελ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος μίλησε για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ευρώπη, λέγοντας: «Ελευθερία, αυτός είνιαι ο θησαυρός της ζωής μας. Και σας το λέω ξεκάθαρα: Χρειάζομαι την ψήφο σας, ώστε να υπηρετήσω γία μία ακόμη θητεία τη Γερμανία».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ethnos.gr, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, αναφερόμενος στη χώρα μας, επανέλαβε την πρότασή του για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», κάτι που είχε δηλώσει και κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αβέβαιο το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης

Ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ, που αποτελείται από τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους, θα κερδίσει ένα πολύ βραχύ προβάδισμα στις εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή, όμως παραμένει αβέβαιο κατά πόσον ο συνασπισμός αυτός θα καταφέρει να επιστρέψει στην εξουσία.

«Ακόμη και μ' αυτό το βραχύ προβάδισμα, η επιστροφή του εν λόγω συνασπισμού παραμένει αβέβαιη», δήλωσε ο Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, επισημαίνοντας το περίπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Emnid και θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, στην εφημερίδα Bild am Sonntag (Κυριακάτικη Bild), οι συντηρητικοί της Μέρκελ (η CDU και το αδελφό της βαυαρικό κόμμα CSU) λαμβάνουν 39% και το φιλελεύθερο κόμμα FDP 6%.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) λαμβάνουν, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, 26% και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί τους 9%. Το κόμμα Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς συγκεντρώνει το 9% των προτιμήσεων. Και το κόμμα κατά του ευρώ "Εναλλακτική για τη Γερμανία " (AfD) δεν περνάει το πσοοστό του 5% που είναι απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, καθώς συγκεντρώνει 4%.

Αν προστεθούν οι ψήφοι, ο σημερινός συνασπισμός της Μέρκελ (συντηρητικοί και φιλελεύθεροι)λαμβάνει 45%, δηλαδή έχει μια μονάδα περισσότερη από την αντιπολίτευση (SPD, Πράσινοι και η ριζοσπαστική αριστερά), που συγκεντρώνει 44%. Το SPD έχει πάντως αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ριζοσπαστική αριστερά.

Σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, Παρασκευή, η επιστροφή του συνασπισμού της Μέρκελ με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους μοιάζει επίσης αβέβαιη: σύμφωνα και μ' αυτές, ο συνασπισμός αυτός συγκεντρώνει 45% των ψήφων.

Η δημοσκόπηση της Emnid πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2.047 προσώπων από το περασμένο Σάββατο ως το απόγευμα της Παρασκευής, διευκρινίζει η Bild Am Sonntag.

Περίπου 61,8 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται αύριο στη Γερμανία να εκλέξουν τους 598 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγουν στη συνέχεια τον/την καγκελάριο.