Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης ούτε τη μετατροπή της χώρας αυτής σε στρατιωτική βάση, με πρόσχημα τις ενέργειες του καθεστώτος Καντάφι, μετέδωσε το αγγλόγωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV. Παράλληλα, ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε ότι στο ενδεχόμενο αυτό οι δυτικοί στρατιώτες θα καταποντιστούν.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει τέτοια επέμβαση οι λαοί της περιοχής "θα σκάψουν τους τάφους" των δυτικών στρατιωτών.

"Αποφύγετε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή", τόνισε ο Αχμαντινεζάντ σε ομιλία του που εκφώνησε στην επαρχία και η οποία μεταδόθηκε απ' ευθείας από την κρατική τηλεόραση.

"Δεν είμαστε πια όπως πριν από δέκα χρόνια, όταν με πρόσχημα την 11η Σεπτεμβρίου επιτεθήκατε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν", δήλωσε. "Αυτή τη φορά, αν επέμβετε στρατιωτικά στη βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, οι λαοί της περιοχής θα ξεσηκωθούν και θα σκάψουν τους τάφους των στρατιωτών σας", πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ δήλωσε ότι "οι απάνθρωπες βιαιότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι κατά του λαϊκού κινήματος στη Λιβύη δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση άλλων χωρών".

Ο Μεχμανπαράστ απέρριψε εξάλλου ως "αβάσιμες" τις αμερικανικές κατηγορίες ότι το Ιράν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους αφγανούς ταλιμπάν.

Προχθές, Δευτέρα, ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf), ο Αμερικανός Γκρέγκορι Σμιθ, δήλωσε ότι το Ιράν παρέχει στους ταλιμπάν "έναν περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών και υλών για την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών, ρουκέτες και εκτοξευτήρες πυραύλων μέσω ενός δικτύου, στα κοινά τους σύνορα.

"Οι αμερικανικές κατηγορίες ότι το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες στο Αφγανιστάν είναι αβάσιμες και απαράδεκτες", δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ.

"Η σταθερότητα στο Ιράν και στην περιοχή συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Είναι λοιπόν απολύτως φυσικό να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη σταθερότητα του Αφγανιστάν", πρόσθεσε.

"Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί ανησυχούν από το κύμα των λαϊκών διαμαρτυριών για την αμερικανική παρουσία στην περιοχή που συγκρούονται με τα πολιτικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή", υπογράμμισε ο ιρανός εκπρόσωπος.