Ιρανός διπλωμάτης, ο οποίος αυτομόλησε τον περασμένο μήνα, εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγέτες του Ιράν θα προτιμούσαν να "σφαγιάσουν" τον λαό από το να παραδώσουν την εξουσία, ως συνέπεια λαϊκής εξέγερσης εμπνευσμένης από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

Ο Άχμεντ Μαλεκί, ο οποίος ήταν υποπρόξενος στο προξενείο του Ιράν στο Μιλάνο προτού φύγει για το Παρίσι με την οικογένειά του τον περασμένο μήνα, είναι ο τελευταίος αξιωματούχος που αυτομολεί από το ισλαμικό κράτος και εντάσσεται στην εδώ και ένα χρόνο συσταθείσα οργάνωση της αντιπολίτευσης που αποκαλείται Πράσινο Κύμα.

Σε συνέντευξή του, χθες Τρίτη, δήλωσε ότι οι Ιρανοί που έχουν επηρεαστεί από τις εικόνες από τη λαϊκή εξέγερση στη Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς πολύ πιο βίαιο από εκείνα της Αιγύπτου, της Τυνησίας ή της Λιβύης.

"Στη διάρκεια των τελευταίων 32 ετών, ο μοναδικός στόχος του καθεστώτος ήταν να διατηρήσει την εξουσία", είπε στο Ρόιτερς σε πολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού μέσω διερμηνέα. "Προτίθενται να καταφύγουν σε οποιοδήποτε μέτρο, μεταξύ των οποίων και την σφαγή και την αιματοχυσία για να διατηρήσουν την εξουσία".

Σημειώνεται ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν στις 14 Φεβρουαρίου όταν χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερθέντες στην Αίγυπτο και την Τυνησία που ανέτρεψαν τους ηγέτες τους.

Οι ισλαμιστές ηγέτες του Ιράν, που επιδιώκουν να αποφύγουν την επανάληψη των μαζικών συγκεντρώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές του 2009, προειδοποίησαν ότι θα αντιμετωπίσουν τις όποιες παράνομες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Μαλεκί είπε ότι πολλοί άλλοι ιρανοί διπλωμάτες και αξιωματικοί του στρατού μοιράζονται την άποψή του για την κυβέρνηση της Τεχεράνης, αλλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αυτομολήσουν.

Ο Μαλεκί, ο οποίος όπως είπε πολέμησε για την πατρίδα του για 77 μήνες στον Πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-88), είναι ο τελευταίος, μετά έναν ιρανό πρώην διπλωμάτη στη Νορβηγία, έναν αξιωματικό της αεροπορίας και έναν στρατηγό, που προσχωρεί στο Πράσινο Κύμα.

Οπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί, "το Πράσινο Κύμα θέλει απλώς να υλοποιηθούν οι αξίες της επανάστασης (του 1979), θέλει ελευθερία και εφαρμογή του Συντάγματος και αυτό το κίνημα εντάσσεται στην δύναμη του ιρανικού λαού και όχι σε ξένους”. Το κίνημα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 από τον εξόριστο ιρανό επιχειρηματία, Αμίρ Τζαχαντσάνι.

TAGS