Τον απόλυτο εκλογικό θρίαμβο πέτυχε η Άνγκελα Μέρκελ, εξασφαλίζοντας μία τρίτη συνεχόμενη θητεία στην Καγκελαρία, αφού, όπως έδειξαν τα exit polls η συμμαχία της CDU/CSU «φλέρταρε» με την αυτοδυναμία στην Bundestag, αν και κερδίζει έδαφος ο «μεγάλος συνασπισμός» με τους Σοσιαλδημοκράτες εκτός και εάν προκύψει έκπληξη με τους Πράσινους. «Βυθίστηκαν» οι Φιλελεύθεροι και έμειναν εκτός Βουλής όπως φαίνεται και για τους Ευρωσκεπτικιστές.

Τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, εμφανίζουν τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.

(Μέλη του CDU πανηγυρίζουν την πρωτιά του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ)

Στα προγνωστικά του ZDF το CDU/CSU συγκεντρώνει 41,8%, το SPD 25.6%, το FDP 4.8%, οι Πράσινοι 8,5%, η Αριστερά 8.4%, και η Εναλλακτική για τη Γερμανία 4.7%

Eάν ισχύσουν τα νούμερα των exit polls θα είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές μετά το 1994. Μονοκομματική κυβέρνηση έχει να συμβεί από την εποχή του Κόνραντ Αντενάουερ, το 1957, όταν οι συντηρητικοί είχαν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία με το 50,2% των ψήφων.

(Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του CDU)

Τόσο η Μέρκελ, όσο και το SPD απέφυγαν να κάνουν σαφείς από τώρα τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ίδια πάντως ανέφερε ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά θα συζητήσει με SPD και Πράσινους.

Παντοδυναμία Μέρκελ, βατερλώ Φιλελευθέρων

Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος του FDP, που μένει εκτός Βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το FDP μένει εκτός Βουλής για πρώτη φορά στην ιστορία του (από το 1949) με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και τον Φίλιπ Ρέσλερ, να αποτελούν παρελθόν για την κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν 8% ως 8,1%, από 10,7% στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα «Η Αριστερά» συγκεντρώνει 8,3% ως 8,5%.

Όποιος κυβερνητικός συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, θα χρειαστεί, βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης, ένα διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Δηλώσεις των αρχηγών 

«Θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσει να ευημερεί η Γερμανία» δήλωσε περιχαρής η Άνγκελα Μέρκελ στις πρώτες της δηλώσεις στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο.

«Η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, αν και ενισχύθηκαν οι δυνάμεις μας», με τον ηγέτη τους, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχολιάζει ότι «περιμέναμε καλύτερο αποτέλεσμα».

«Δύσκολο βράδυ» αποδείχθηκε το αποψινό για τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής τους εκστρατείας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει για την είσοδο του κόμματος στην Βουλή, αν και, όπως είπε, «είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ το FDP». Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική ευθύνη θα αναληφθεί, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόμματος». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επίσης υπονόησε ότι πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε απόψε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα του έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή. Επισήμανε πάντως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η κυρία Μέρκελ θα μπορεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση ή θα χρειαστεί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μιλήσουν και με την Αριστερά.

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία, καθώς το 4,9% που συγκεντρώνει κατά τα μέχρι τώρα προγνωστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την είσοδό τους στην Βουλή. «Ξέρουμε ήδη από τώρα ότι προχωρήσαμε την Γερμανία μπροστά», δήλωσε ο αρχηγός της AfD Μπερντ Λούκε.