Ο θρίαμβος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Η Μέρκελ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία» είναι ο τίτλος της ισπανικής κεντροαριστερής εφημερίδας El Pais, η οποία κάνει λόγο για ένα «χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα από την εποχή του καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ (CDU) πριν από 50 χρόνια».

Ιστορική χαρακτηρίζει τη νίκη της Μέρκελ η ιταλική Corriere della Sera, ενώ η βρετανική Daily Mail εκτιμά ότι εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία η Μέρκελ «έγινε η (Μάργκαρετ) Θάτσερ της Γερμανίας».

Στη Γαλλία, η Le Figaro χαιρετίζει «το θρίαμβο της Μέρκελ», αναφέροντας: «Με πάνω από το 42% των ψήφων, η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ κοντά χθες στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών της Μπούντεσταγκ».

Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει ότι «ο θρίαμβος της Μέρκελ» συνοδεύεται από τον αποκλεισμό των αντι-ευρώ και των φιλελευθέρων από το κοινοβούλιο.

«Ο θρίαμβος αυτός είναι μια καταστροφή για τους φιλελεύθερους εταίρους της στην κυβέρνηση, το FDP, το οποίο έπεσε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», γράφει η κεντροαριστερή αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Για τη εφημερίδα The Financial Times, η προοπτική ενός συνασπισμού θέτει το κόμμα της κας Μέρκελ ενώπιον ενός «μεγάλου διλήματος». Τα ιδανικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «θα συγκρουστούν με την κα Μέρκελ για να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της λιτότητας».

«Είναι ένας θρίαμβος που μπορεί να καταλήξει σε πικρία», προειδοποιεί από την πλευρά της η αυστριακή Die Presse.

«Ο θρίαμβος της Μέρκελ έγινε σε βάρος του εταίρου της του κυβερνητικού συνασπισμού. Το φιλελεύθερο κόμμα κατέρρευσε. Και εάν η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη, τα περιθώρια ελευθερίας της θα στενέψουν».