current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση07:08

Ο γερμανικός Τύπος για τον θρίαμβο της Μέρκελ

Ο θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου.

Δημοσίευση 07:08’
αρθρο-newpost

Ο θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου.

Ο θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου.

«Η αγαπημένη της Γερμανίας» είναι ο κεντρικός τίτλος της Berliner Morgenpost, η οποία γράφει πως το συντηρητικό κόμμα «οφείλει την μεγάλη του επιτυχία πριν από όλα στην μεγάλη δημοτικότητα της καγκελαρίου».

Σύμφωνα με την οικονομική Handelsblatt, η εκλογική νίκη της CDU αποτελεί ευθεία συνέχεια της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων ετών. «Η στρατηγική της οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες έναντι της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων άρεσε καταφανώς στους γερμανούς ψηφοφόρους», γράφει η εφημερίδα.

Και η συντηρητική Die Welt αναφέρεται στον «Θρίαμβο της Μέρκελ» και φθάνει μέχρι και τη διαπίστωση ότι νίκησε «χωρίς το κόμμα της».

«Εάν αρέσει τόσο πολύ στους Γερμανούς, είναι διότι κάνει τη δουλειά της διακριτικά, εμφανώς χωρίς κανέναν ναρκισσισμό και δεν εκνευρίζει ούτε ενοχλεί τους πολίτες», εξηγεί η Die Welt.

Ωστόσο, οι γερμανικές εφημερίδες σημειώνουν ότι η καγκελάριος πρέπει τώρα να συγκροτήσει ένα συνασπισμό για να κυβερνήσει, έχοντας δύο επιλογές, τη συμμαχία με το SPD (25,7%) ή τους Πράσινους (8,3%).

«Καγκελάριος αναζητεί εταίρο», είναι ο τίτλος της Berliner Zeitung, ενώ ηSüddeutsche Zeitung γράφει στην πρώτη σελίδα: «τώρα η Μέρκελ δεν έχει παρά να επιλέξει».

Παρά την ευρεία εκλογική της νίκη, οι διαπραγματεύσεις με τους μελλοντικούς της εταίρους μπορεί να μην είναι ευχάριστες. CDU/SPD ή CDU/Πράσινοι, «καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι άνετη», σχολιάζει ηDie Zeit.

Στο SPD «κανείς δεν θέλει τη συμμαχία με τη Μέρκελ», διότι «δεν θα πρόκειται για μία συμμαχία μεταξύ ίσων» και επίσης «είναι πιθανόν να τελειώσει όπως το 2009 ή και χειρότερα», γράφει στην ηλεκτρονική του σελίδα το Der Spiegel, αναφερόμενο στα εκλογικά αποτελέσματα του 2009, όταν το SPD κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στη μεταπολεμική ιστορία του, αφού συγκυβέρνησε στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ.


σχετικα αρθρα