Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η δίκη του κενυάτη αντιπροέδρου Ουίλιαμ Ρούτο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να του επιτραπεί να επιστρέψει στην πατρίδα του και να διαχειριστεί την κρίση που έχει προκληθεί στο Ναϊρόμπι μετά την επίθεση σε εμπορικό κέντρο από αντάρτες σεμπάμπ με δεκάδες νεκρούς.

Οι σομαλοί ισλαμιστές σεμπάμπ απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που κρατούν στο εμπορικό κέντρο Westgate.

«Δίνουμε την άδεια στους μουτζαχεντίν που βρίσκονται εντός του κτηρίου να ενεργήσουν κατά των ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των σεμπάμπ, ο σεΐχης Αλι Μουχάμουντ Ραζ, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικό ιστότοπο.

Η ομάδα των ενόπλων έχει οχυρωθεί από το Σάββατο στο εμπoρικό κέντρο και κρατά αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων.  Από την επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 68 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ο στρατός της Κένυας ανακοίνωσε ότι οι όμηροι είναι πλέον λιγότεροι από 10.

«Οι άνθρωποι που κρατούνται ακόμα όμηροι είναι λιγότεροι από 10», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Δεν ανέφερε επίσης αν η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις των ενόπλων. «Οι περισσότεροι από τους ομήρους έχουν απελευθερωθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κένυας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των περισσοτέρων τμημάτων του κτηρίου », δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KTN. Είπε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, ένας ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ορκίστηκε ότι θα κρατήσει μια σταθερή θέση σε αυτό που χαρακτήρισε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στη Σομαλία και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Κένυας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αιματηρή τραγωδία.

«Διαβεβαιώνω του Κενυάτες ότι οι πιθανότητες να εξουδετερώσουμε με επιτυχία τους τρομοκράτες είναι με το μέρος μας. Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά», είπε.