Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι «δεν τον ανησυχεί» το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν ανησυχώ. Από την ανεξαρτητοποίησή της, η Συρία τήρησε όλες τις συνθήκες που υπέγραψε», δήλωσε ο σύρος πρόεδρος στον δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό China Central Television.

«Θα τιμήσουμε όλες τις συμφωνίες που συνήψαμε», πρόσθεσε ο ίδιος προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησής του να δεχτεί τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου.

«Δεύτερον, η Κίνα και η Ρωσία διαδραματίζουν έναν θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα επικρατήσει η όποια δικαιολογία για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Και το πιο σημαντικό, θέλω να τονίσω, ότι καταθέτοντας το σχέδιο ψηφίσματος στο Σ.Α του ΟΗΕ ή καλώντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μία συμφωνία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία προσπαθούν να βγουν νικητές σε έναν πόλεμο κατά της Συρίας που είναι ο φανταστικός τους εχθρός. Επομένως, η Συρία δεν θα πρέπει να ανησυχεί από την όποια τέτοια συμφωνία επί του σχεδίου", κατέληξε ο Άσαντ.

Η συριακή κρίση θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν κατά την 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ανοίγει αύριο στη Νέα Υόρκη.

Κανένας δεν περιμένει να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα αυτή την εβδομάδα, αλλά όπως τόνισε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, «η Συρία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρήνη, την ασφάλεια και η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Ας είμαστε ξεκάθαροι, η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Τα δεινά των (σύρων) πολιτών πρέπει να τερματιστούν».

Ο υπουργός Εξωτερικών του συριακού καθεστώτος Ουαλίντ Μουάλεμ θα είναι επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη και θα απευθύνει ομιλία από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού , με επικεφαλής των πρόεδρο Αχμαντ Τζάρμπα και δύο ακόμη στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης , τους Μισέλ Κίλο και Μπουρχάν Γαλιούν, βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη.

 
.