Ο αρχηγός του γερμανικού Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ και οι υπαρχηγοί του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, δήλωσαν σήμερα στο Βερολίνο πηγές προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Ρέσλερ, νυν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ζήτησε «να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως προέδρου για να μπορέσει το κόμμα να κάνει ένα νέο ξεκίνημα». 

Όπως είχε δηλώσει και χθες μετά την ανακοίνωση των exit poll, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της αποτυχίας του κόμματος - εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί.

Σημειώνεται ότι και στην εκλογική του περιφέρεια, στην Κάτω Σαξονία συγκέντρωσε μόλις 2,6% των ψήφων.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ηγείται του FDP στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες χρειάζονται «ένα νέο προσανατολισμό» καθώς και να κερδίσουν και πάλι το σεβασμό των ψηφοφόρων, δήλωσε ο Λίντνερ.

Το FDP, σύμμαχος της Μέρκελ αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, συγκέντρωσε 4,8% των ψήφων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, αποτυγχάνοντας να φθάσει το 5% που είναι απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου. Είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του, το 1948, που δεν θα εκπροσωπείται στην Bundestag και αυτό συμβαίνει ενώ πριν από τέσσερα χρόνια είχε συγκεντρώσει το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του (14,6%). Επίσης, έπειτα από μια σειρά αποτυχιών του σε περιφερειακές εκλογές, το FDP δεν συμμετέχει παρά μόνο σε μια περιφερειακή κυβέρνηση από τις 16.