current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:41

Προς Μεγάλο Συνασπισμό η Γερμανία μετά τον «θρίαμβο» Μέρκελ

Η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών βρίσκει μεγάλη νικήτρια την Άνγκελα Μέρκελ, έντονα προβληματισμένους τους Σοσιαλδημοκράτες και μεγάλους χαμένους τους Φιλελεύθερους. 

Δημοσίευση 10:41’
αρθρο-newpost

Η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών βρίσκει μεγάλη νικήτρια την Άνγκελα Μέρκελ, έντονα προβληματισμένους τους Σοσιαλδημοκράτες και μεγάλους χαμένους τους Φιλελεύθερους. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών βρίσκει μεγάλη νικήτρια την Άνγκελα Μέρκελ, έντονα προβληματισμένους τους Σοσιαλδημοκράτες και μεγάλους χαμένους τους Φιλελεύθερους.

Στους κερδισμένους τρόπω τινά θα μπορούσαν να συμπεριληφθουν και οι ευρωσκεπτικιστές το νεοσύστατο κόμμα «κατά του ευρώ» που «φλέρταρε» ακόμη και με την είσοδό του στη Μπούντεστακ. 

Η δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μπορεί να βρίσκεται στο γήπεδο της Άνγκελα Μέρκελ όπως δήλωσε ο μέχρι χθες αντίπαλός της και πιθανός εταίρος της Πέερ Στάινμπρουκ ωστόσο τα σενάρια που κυκλοφορούν τις πρώτες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολλά. Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως προσανατολίζεται προς έναν «Μεγάλο Συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες όπως την περίοδο 2005-2009.

Η ίδια δήλωσε σήμερα το πρωί πως ότι έχει ήδη συνομιλήσει με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), για το ενδεχόμενο να σχηματίσει μαζί τους τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με άλλους δυνητικούς εταίρους, αναφερόμενη στους Πράσινους.

«Εμείς, οι συντηρητικοί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, έτσι θα εφαρμόσουμε την εντολή αυτή», είπε 

Οι σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους το σκέφτονται: στην περασμένη συμμαχία τους ο Πέερ Στάινμπρουκ είχε διατελέσει υπουργός οικονομικών τότε ωστόσο δεν φαίνεται να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο τώρα. Οι σοσιαλδημοκράτες θα επιθυμούσαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει ανέφικτο με βάση του εκλογικό αποτέλεσμα.

Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως όποιος μπαίνει σε «συνασπισμό» με την Μέρκελ το πληρώνει ακριβά στις επόμενες εκλογές: το 2009 ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες χθες οι Φιλελεύθεροι.

Ο λεγόμενος «Μεγάλος Συνασπισμός» εκτιμάται από πολλούς πως θα στείλει σαφές μήνυμα προς τα έξω πως η Γερμανία είναι αφοσιωμένη στην Ευρώπη καθώς και τα δύο κόμματα είναι ισχυροί υποστηρικτές της Ε.Ε. και έχουν μια παρόμοια προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως αναφέρουν πως όποια μορφή και να πάρει ο κυβερνητικός συνασπισμός, το σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην κυβερνητική ​πολιτική, αν και ίσως, όπως επισημαίνουν, ενδέχεται να υπάρξει μια χαλάρωση στην πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη. Γεγονός πάντως είναι πως ακόμη και μια τέτοια στροφή δεν πρόκειται να αφορά στην Ελλάδα αφού η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη χθες στις δηλώσεις της πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η ίδια η Μέρκελ το πρωί στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη γερμανική πολιτική έναντι της ευρωζώνης στη διάρκεια της θητείας της.

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης επισήμανε πως η εντολή των ψηφοφόρων είναι «να επιδείξουμε υπευθυνότητα για το συμφέρον της Γερμανίας στην πολιτική που ασκούμε στην Ευρώπη και στον κόσμο, και επίσης είναι μια εντολή για μια ενωμένη Ευρώπη».

«Η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε.

Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές έστειλαν πάντως με την εκλογική τους «επιτυχία» σαφές μήνυμα στο πολιτικό σύστημα της χώρας σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται κυρίως με τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών ενώ κατάφεραν και άντλησαν ψήφους από το κόμμα των Φιλελεύθερων, μέχρι χθες κυβερνητικών εταίρων των Χριστιανοδημοκρατών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Φιλελεύθερων έτσι όπως αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πως δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν το έργο τους καθώς βρίσκονταν στη σκιά της Καγκελαρίου.


σχετικα αρθρα