Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Πολιτικοί βίοι αντίθετοι για τους ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης, με την Άνγκελα Μέρκελ να «παίζει» κυριολεκτικά μόνη της στη Γηραιά Ήπειρο και τον Φρανσουά Ολάντ να παλεύει να μην πέσει στον γκρεμό.

Από τη μία η παντοδύναμη -και- στη Γερμανία, Μέρκελ, εξασφάλισε την τρίτη συνεχόμενη θητεία στην Καγκελαρία, «φλέρταρε» με την αυτοδυναμία (την οποία πέτυχε ο Άντενάουερ πολλές δεκαετίες πριν, το 1957) και σημείωσε ρεκόρ εικοσαετίας σε εκλογικό ποσοστό για τη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). Παράλληλα, «σάρωσε» και στην εκλογική της περιφέρεια κάνοντας την Deutschland... Merkeland.

Αρκετά χιλιόμετρα πιο δυτικά, στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποδεικνύει συνεχώς ότι υπάρχουν και... χειρότερα από τον Νικολά Σαρκοζί. Ο προκάτοχός του χαρακτηρίστηκε ως «σκυλάκι» της Μέρκελ, όμως ο νυν πρόεδρος κατάφερε να ξεφύγει από τον χαρακτηρισμό με την «ελαφρά» (sic) πολιτική του παρουσία. Αυτό το βλέπουν καθαρά και οι Γάλλοι. Η δημοτικότητα του Ολάντ έπεσε στο χαμηλότερο μέχρι σήμερα επίπεδο σύμφωνα με δημοσκόπηση, του ινστιτούτου IFOP που δημοσιεύεται από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Le Journal du Dimanche».

Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων είναι ικανοποιημένοι από τις ενέργειες του γάλλου προέδρου διαμορφώνοντας τη δημοτικότητά του στο 23%, με το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό να είναι το 25% του Απριλίου. Το δημοσκοπικό ναδίρ του σοσιαλιστή προέδρου βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητας που είχε ποτέ γάλλος πρόεδρος και το οποίο ήταν το 22% που είχε σημειώσει το 1991 ο Φρανσουά Μιτεράν.

Και κάπως έτσι, το Βερολίνο επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στην Ευρώπη, με τους γερμανούς πολίτες να «συγχαίρουν» μέσω κάλπης την καγκελάριό τους. Άλλη μία τετραετία, η ευρωζώνη «μαριονέτα» στα χέρια της Μέρκελ χωρίς να υπάρχει ηγέτης που να μπορεί να της βάλει δύσκολα.