Δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) ο Κρουμ Ατανάσοφ και ο Ίβο Λεφτέροφ συνελήφθησαν στη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης των αστυνομικών δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε, με στόχο την πάταξη φαινομένων απάτης στον ενεργειακό τομέα. 

Στην είδηση, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "Τρουντ" και αναμεταδόθηκε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, τονίζεται, επίσης, ότι συνελήφθη και ο διευθύνων σύμβουλος της Worley Parsons στη Βουλγαρία Σάμπιν Σαμπίνοφ. 

Η Worley Parsons είναι η εταιρεία που προσέλαβε για συμβουλευτικές υπηρεσίες η ΝΕΚ, στο έργο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο "Μπέλενε" από τη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport, έργο, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του GERB, τον Μάρτιο του 2012. 

Η εταιρεία Risk Engineering του Βούλγαρου επιχειρηματία Μπόγκομιλ Μάντσεφ είναι υπεργολάβος των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η ειδική επιχείρηση έγινε από άνδρες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS) σε συνεργασία με κλιμάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, έπειτα από πληροφορίες για ενδεχόμενη καταστροφή σημαντικών εγγράφων. 

Η επιχείρηση έγινε στη Σόφια, στο Πέρνικ και στις πόλεις Κοζλοντούι και Μπέλενε. Στους τρεις συλληφθέντες δεν ασκήθηκαν επίσημα κατηγορίες, καθώς αναμένεται η ανάλυση των εγγράφων που κατασχέθηκαν από τα γραφεία των εταιρειών Worley Parsons και Risk Engineering. 

Η ειδική αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προδικαστικής διαδικασίας της Εισαγγελίας της Σόφιας που ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου για μεγάλης κλίμακας υπεξαίρεση και κακοδιαχείριση στον ενεργειακό τομέα. Το κύριο "συστατικό" της έρευνας είναι οι πληρωμές που έγιναν από τη ΝΕΚ για συμβουλευτικές υπηρεσίες στο έργο του "Μπέλενε", έπειτα από το "πάγωμά" του από την κυβέρνηση του GERB. 

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", ο κ. Μάντσεφ αρνήθηκε τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία του καταχράστηκε ποσό 18 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο έργο του "Μπέλενε". 

Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Nova TV", σήμερα το πρωί, ο κ. Μάντσεφ διευκρίνισε ότι το συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας του και της ΝΕΚ για το "Μπέλενε" ξεκίνησε το 2005 και παραμένει ακόμη ενεργό, παρά το γεγονός ότι το έργο σταμάτησε.