Η εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου έχουν κάνει τεράστια βήματα συνεργασίας στη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και ένα από τα σημαντικότερα είναι ότι δεν θα υπάρξουν πλέον παράλληλες έρευνες, οι οποίες στο παρελθόν επιβάρυναν τις αμοιβαίες σχέσεις των δύο χωρών, εκτίμησε ο αρμόδιος εισαγγελέας της Σερβίας, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς.

«Έχουμε κάνει γιγαντιαίο βήμα από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ντνέβνι Άβαζ του Σαράγεβο.

Ο κ. Βούκτσεβιτς τόνισε ότι η συνολική συνεργασία βελτιώθηκε σημαντικά από τότε που επικεφαλής της εισαγγελίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ορίστηκε ο Γκόραν Σαλίχοβιτς και πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι δύο εισαγγελίες, σε λιγότερο από έναν χρόνο, αντάλλαξαν λίστες ενδεχόμενων υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου που αφορούν 65 άτομα. 

Με δεδομένο ότι η Βοσνία και η Σερβία δεν εκδίδουν υπηκόους τους ύποπτους για εγκλήματα πολέμου με τη συμφωνία των Βρυξελλών κατοχυρώθηκαν οι μηχανισμοί ανταλλαγής αποδεικτικών στοιχείων και παραχώρησης διώξεων δραστών με στόχο να αποφευχθεί η ατιμωρησία τέτοιων εγκλημάτων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Βούκτσεβιτς είπε ότι προς το παρόν εξετάζονται με εντατικούς ρυθμούς υποθέσεις που συνδέονται με τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα και ετοιμάζονται διώξεις των υπεύθυνων για τη δολοφονία 18 Μουσουλμάνων και ενός Κροάτη της Βοσνίας που είχαν απαχθεί από τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Βελιγράδι - Μπαρ το 1992.

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου σημείωσε ότι η σερβική ειδική εισαγγελία συνεργάζεται για τις έρευνες που αφορούν τις υποθέσεις "οδός Ντομπροβόλιατσκα", "Κομβόι της Τούζλας" δηλαδή τα γεγονότα κατά την έναρξη του πολέμου και τις συγκρούσεις μελών της δύναμης Άμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού στο Σαράγεβο και στην Τούζλα.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία των δύο εισαγγελιών κι αυτό ενθαρρύνει τις οικογένειες των θυμάτων που περιμένουν πάρα πολύ καιρό τη δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Βούκτσεβιτς.