Η κυβέρνηση έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, αλλά μόνο ως έσχατη λύση στην περίπτωση της δραστικής αύξησης του προσφυγικού «κύματος» από τη Συρία, ανήγγειλε, σήμερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ορεσάρσκι είπε, επίσης, ότι η Βουλγαρία έχει ζητήσει - σ' αυτή τη φάση - μόνο τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Σόφια να ζητήσει και οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες ως το τέλος του 2013.

«Είναι περιττό να συζητάμε τα όποια 'αποκαλυπτικά' σενάρια των εξελίξεων με επίκεντρο τη Συρία, αφού όλοι μας ελπίζουμε στην επιβεβαίωση των θετικών προσδοκιών που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Ωστόσο, ως κυβέρνηση, εμείς έχουμε υποχρέωση να συζητάμε και να μελετάμε όλες τις πιθανές εξελίξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε, ότι, τα ποσά που θα ζητήσει η Σόφια από τις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες σε περίπτωση ανάγκης «δεν θα είναι δραματικά μεγάλα».

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Μπαν Κι Μουν για τα προβλήματα της Βουλγαρίας που προκύπτουν από την αυξημένη «ροή» των προσφύγων από τη Συρία, δια μέσου των ανατολικών συνόρων της χώρας.

Αφού εξέφρασε την κατηγορηματική καταδίκη της Βουλγαρίας για την πρόσφατη χρήση χημικών όπλων εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Συρία και ζήτησε όλοι οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ο Βούλγαρος πρόεδρος ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία, που ζητούν άσυλο στη Βουλγαρία.

«Ο Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη υποδομή υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων είναι ήδη ανεπαρκής, ενώ η χώρα αναζητά επιπρόσθετες δυνατότητες. Σ'αυτά τα δεδομένα, η Βουλγαρία υπολογίζει στη συμπαράσταση και της Διεθνούς Κοινότητας, όπως υπογράμμισε ο κρατικός ηγέτης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, σήμερα, η υπηρεσία Τύπου της Προεδρίας.

Στο μεταξύ, στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβετλίν Γιόφτσεφ, ο Τούρκος ομόλογός του Μουαμέρ Γκιουλέρ ανέλαβε την υποχρέωση για τη βελτίωση της παρατήρησης και του ελέγχου των συνόρων με τη Βουλγαρία εκ μέρους των αρμοδίων αρχών της Τουρκίας.

Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας στη Σόφια για τη μονοήμερη επίσκεψη εργασίας του κ. Γιόφτσεφ στην Άγκυρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Εξάλλου, χθες, μέλη και υποστηρικτές του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος VMRO απέκλεισαν, προσωρινά, το συνοριακό σημείο ελέγχου με την Τουρκία στη διάβαση «Καπιτάν Αντρέεβο», ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αυξανόμενο προσφυγικό κύμα από τη Συρία.

Σε δηλώσεις του στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος του VMRO Άγκελ Τζαμπάσκι άσκησε δριμεία κριτική στις τουρκικές αρχές, τονίζοντας ότι «κατευθύνουν και διοχετεύουν σκόπιμα στη Βουλγαρία τους λαθρομετανάστες».