Σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ενώ δύο από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν σήμερα στην συνεχιζόμενη έφοδο του στρατού στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ομήρων στο εμπορικό κέντρο.

«Έχουμε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ελέγχουμε όλους τους ορόφους (του εμπορικού κέντρου) οι τρομοκράτες δεν μπορούν να διαφύγουν. Έχουμε αποκλείσει πλήρως το κτίριο».

Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι δράστες της επίθεσης προκάλεσαν την στήλη μαύρου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Ουέστγκεϊτ, βάζοντας φωτιά σε στρώματα σε ένα σουπερμάρκετ για λόγους αντιπερισπασμού, και σημείωσε ότι η φωτιά θα σβηστεί σύντομα.

Ο υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι δύο από τους «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν κατά την συνεχιζόμενη επιδρομή του στρατού στο εμπορικό κέντρο και διευκρίνισε ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης είναι άνδρες, αν και ορισμένοι είχαν μεταμφιεστεί σε γυναίκες, το οποίο εξηγεί πιθανώς τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ότι ορισμένοι από αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση το Σάββατο ήταν γυναίκες.

Η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας κατά των ισλαμιστών ενόπλων που έχουν οχυρωθεί για τρίτη ημέρα σήμερα στο Ουέστγκεϊτ «πλησιάζει στο τέλος της», πρόσθεσε εξάλλου ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι η επιχείρηση πλησιάζει στο τέλος της», σημείωσε ο Λένκου στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν θέλουμε να σας δώσουμε μια οριστική απάντηση όσον αφορά το πότε πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή θα τελειώσει, αλλά κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατό, αν και πολύ προσεκτικά, για να φέρουμε εις πέρας αυτήν την διαδικασία», πρόσθεσε ωστόσο.

«Από διάφορες εθνικότητες οι επιτιθέμενοι»

Οι επιτιθέμενοι προέρχονται από διάφορες χώρες, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, χωρίς να αποκαλύψει τις χώρες αυτές.

«Έχουμε μια ιδέα γύρω από το ποιοι είναι, την εθνικότητά τους και ακόμη τον αριθμό τους», σημείωσε ο Τζούλιους Καράνγκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ένοπλη αυτή ομάδα είναι «σαφώς πολυεθνής και προέρχεται από όλο τον κόσμο» και έκανε λόγο για «παγκόσμια τρομοκρατία».

«Έχουμε επίσης μια ιδέα για το ότι δεν πρόκειται για ένα τοπικό συμβάν. Πολεμούμε την παγκόσμια τρομοκρατία εδώ και έχουμε επαρκείς πληροφορίες (των μυστικών υπηρεσιών) που να το υποδηλώνουν αυτό», υπογράμμισε.