Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) παρέδωσαν, σήμερα, στη Συνέλευση του δήμου Βελιγραδίου αίτημα αντικατάστασης του δημάρχου Ντράγκαν Τζίλας, τονίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη συζητήσει για το μελλοντικό υποψήφιο δήμαρχο.

Το αίτημα για την απομάκρυνση του δημάρχου παρέδωσαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του SNS Αλεξάνταρ Γιόβιτσιτς και του DSS Αντρέγια Μλαντένοβιτς, οι οποίοι στη συνέχεια, σε κοινή συνέντευξη τύπου, τόνισαν ότι έχουν τη στήριξη των Σοσιαλιστών και ότι πρόκειται για σύννομη ενέργεια, με την οποία γίνεται σεβαστή η βούληση των πολιτών. 

Η κατάθεση του αιτήματος απομάκρυνσης του Ντράγκαν Τζίλας, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DS) πρακτικά σηματοδοτεί την έναρξη ανακατανομής δυνάμεων στη σερβική πρωτεύουσα, μετά την αναγγελία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που είναι αντιπολίτευση στην Τοπική Συνέλευση, ότι θα απομακρύνουν από το δήμο Βελιγραδίου τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Σερβική Βουλή.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, τον περασμένο χρόνο, κατάφερε να απομακρύνει τους Δημοκράτες από τη δημοτική αρχή του Νόβισαντ και να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων σε άλλους δέκα δήμους σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι αρχές σε τοπικό επίπεδο να έχουν την ίδια εικόνα με την κυβέρνηση, τον κυβερνητικό συνασπισμό που απαρτίζουν το SNS και ο συνασπισμός Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Ενωμένη Σερβία και Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων (PUPS).

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα υποστηρίζει ότι ο κ. Τζίλας δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα όσα συμβαίνουν στο Βελιγράδι "αλλά εκμεταλλεύεται το δημαρχιακό θώκο στην προσπάθεια να ενισχύσει το ρόλο του ως αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και ότι από αυτή τη θέση επιτίθεται καθημερινά στην κυβέρνηση της Σερβίας".

Το SNS εκτιμά ακόμη ότι την περίοδο που ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός της Σερβίας και ο δήμαρχος Βελιγραδίου ήταν από το Δημοκρατικό Κόμμα "έγινε αντισυνταγματική κατάληψη εδρών στη Συνέλευση του Βελιγραδίου και έγιναν μαζικές προσλήψεις συγγενών μελών των δημοτικών συμβούλων ώστε ο Ντράγκαν Τζίλας και το DS να παραμείνουν στην εξουσία".

Ο δήμαρχος Βελιγραδίου εκλέγεται από την πλειοψηφία των μελών της Συνέλευσης και στις εκλογές του περασμένου έτους η παράταξή του "Επιλογή για καλύτερο Βελιγράδι" πέτυχε σημαντική νίκη και έχει τις 110 έδρες στη Συνέλευση.

Το SNS έχει 37 μέλη στη Συνέλευση του Βελιγραδίου, οι Σοσιαλιστές εννέα, το PUPS τέσσερις και το DSS εννέα.

Ενδιαφέρον είναι ότι με Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) στην πρωτοβουλία απομάκρυνσης του δημάρχου συντάχθηκε και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που είναι αντίπαλος των Προοδευτικών σε κρατικό επίπεδο και κατηγορούν τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το SNS και την κυβέρνηση για προδοσία των εθνικών συμφερόντων και για "παράδοση του Κοσόβου στους Αλβανούς με εντολή της διεθνούς κοινότητας.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος και δήμαρχος Βελιγραδίου Ντράγκαν Τζίλας δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν φοβάται τις εκλογές ούτε στο δήμο Βελιγραδίου, ούτε σε άλλη πόλη και κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του να στηρίξουν την αναθεώρηση του νόμου για απευθείας εκλογή δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων υπέρ της οποίας τάσσεται το κόμμα του.