Οι ιρανικές αρχές έδωσαν χάρη σε 80 κρατούμενους, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ενόψει της ομιλίας του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα.

Σε μια κίνηση που πιθανόν σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική της χώρας μετά τον διορισμό του μετριοπαθούς Ροχανί στην προεδρία τον περασμένο μήνα οι ιρανικές αρχές απελευθέρωσαν την περασμένη εβδομάδα την Ιρανή δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία ήταν φυλακισμένη για την δράση της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τουλάχιστον άλλους 10 κρατούμενους.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης, Μοχζενί Ετζεΐ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι 80 κρατούμενοι έλαβαν χάρη, συμπεριλαμβανομένων μερικών που είχαν συλληφθεί για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την επανεκλογή το 2009 του τέως Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Βάσει των δηλώσεων αυτών του Ετζεΐ, στους 80 αυτούς κρατούμενους περιλαμβάνονται και αυτοί που αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι αποσκοπεί στο να μετριαστούν οι δυτικές επικρίσεις όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν ενόψει της ομιλίας του Ροχανί στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η απελευθέρωση αυτών των κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα έγινε μετά την δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι υποστηρίζει την "ευελιξία" στην ιρανική διπλωματία, δείχνοντας ότι μπορεί να υιοθετήσει μια αλλαγή στην στάση της Τεχεράνης όσον αφορά τις σχέσεις της με την Δύση.

"Ο ανώτατος ηγέτης χορήγησε αμνηστία σε έναν αριθμό κρατουμένων", πρόσθεσε ο Ετζεΐ, σημειώνοντας ότι "σε αυτούς μπορεί να δοθεί χάρη βάσει της εισήγησης αυτής του επικεφαλής του δικαστικού συστήματος" και ότι "αυτή μπορεί να αφορά το σύνολο ή ένα μέρος των ποινών τους".

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον προειδοποίησε σήμερα για τον "σημαντικό κίνδυνο" που μπορεί να ενέχει η έκδοση στο Ιράν 7 Ιρανών αντιπολιτευόμενων, οι οποίοι κρατούνται στο Ιράκ, και ζήτησε την απελευθέρωσή τους.

"Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον 7 κάτοικοι του καταυλισμού (Ιρανών αντιπολιτευόμενων στο Ιράκ) του Άσραφ κρατούνται κοντά στην Βαγδάτη και ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εκδοθούν στο Ιράν", επισημαίνει η Άστον σε επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ισπανό συντηρητικό Ευρωβουλευτή Αλέχο Βιδάλ Κουάδρας, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Συμμερίζομαι την ανησυχία σας όσον αφορά την τύχη αυτών των ανθρώπων", προσθέτει η Άστον, προτού διευκρινίσει ότι μίλησε για τους ανθρώπους αυτούς με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί και ζήτησε την απελευθέρωσή τους.

Επτά Ιρανοί αντιφρονούντες, έξι γυναίκες και ένας άνδρας, που πρόσκεινται στην Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού (εξόριστη οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης) συνελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στον καταυλισμό Άσραφ, όπου ζουν Ιρανοί πρόσφυγες, στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

TAGS