Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε σήμερα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να την συγχαρεί, μία ημέρα μετά την εκλογική της νίκη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Στη διάρκεια της συνομιλίας του ο Ομπάμα εξέφρασε στη Μέρκελ την βαθιά του εκτίμηση για «τη φιλία, την ηγεσία και την σταθερή υποστήριξη στην διατλαντική σχέση» που προσφέρει η γερμανίδα καγκελάριος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία σε τοπικά και διεθνή ζητήματα.

Εκτός από τον Ομπάμα και άλλοι ηγέτες συνεχάρησαν σήμερα τη Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η επανεκλογή της θα ενισχύσει την Ευρώπη.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο κατά την οποία οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν «τη στενή συνεργασία τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις για την οικοδόμηση της Ευρώπης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε ότι θα «εξακολουθήσει να εργάζεται στενά» με τη Μέρκελ, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών «εμφανώς ενισχύει τον ευρωπαϊκό σκοπό και την ενότητα».

Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα «να ενισχυθεί η συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας».

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε «την εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσαν οι Γερμανοί στην καγκελάριο Μέρκελ και πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος» πως η επανεκλογή της θα συμβάλει στην «ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».