Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένεται να σημειωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για τη συγκρότηση του πολυπόθητου, πλέον, «μεγάλου συνασπισμού» με το «καυτό» ελληνικό ζήτημα να αναμένεται να προκαλέσει τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές, εάν επιμείνει το SPD στα όσα δήλωνε ο Πέερ Στάινμπρουκ προεκλογικά. 

O υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων κατά της Άνγκελα Μέρκελ για την πoλιτική που ακολουθεί στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα για τους χειρισμούς στη διαχείριση της κρίσης των χωρών του Νότου. Τι έχει υποστηρίξει ο κ. Στάινμπρουκ για την Ελλάδα;

Τι έχουν πει οι Σοσιαλδημοκράτες προεκλογικά

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπογράμμισε επανειλλημένως την ανάγκη για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης -και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση»- αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πρόσθεσε, επίσης, πως η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Στάινμπρουκ ζήτησε να δοθούν κίνητρα για περισσότερη ανάπτυξη ώστε οι υπερχρεωμένες χώρες να σταθούν μακροπρόθεσμα και πάλι στα πόδια τους, ενώ μιλώντας στο «Βήμα» είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η δρακόντεια λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με την ευλογία της καγκελαρίου είναι ίσως το "raison d΄etre" (νόημα ζωής) της κυρίας Μέρκελ, όχι όμως το δικό μου». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του συνδυασμού μιας σταθεροποιητικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που δεν θα ρίχνει την ελληνική οικονομία «στο κρεβάτι του θανάτου».

Για την προοπτική ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ο ίδιος έχει δηλώσει πως εάν δοθεί θα αποτελέσει απόδειξη αποτυχίας της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης από το Βερολίνο. «Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στην τηλεμαχία με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών έχει απορρίψει το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους. «Η αναδιάρθρωση δεν θα περιοριζόταν στους ιδιώτες, «διότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται πλέον από τον δημόσιο τομέα». Μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποίησε, «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και τελικά το κόστος να πρέπει να το επωμιστεί ο φορολογούμενος».

Προβλέπεται σκληρή συζήτηση εάν…

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική. «Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική», δήλωσε σημειώνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρή ψήφο για την ενωμένη Ευρώπη, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα τόνισε ότι δεν «δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι μεταρρυθμιστικές πιέσεις στην Ελλάδα».

Η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, ουσιαστικά, έδειξε ότι δεν πρόκειται ούτε καν να συζητήσει το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης προς τον ευρωπαϊκό Νότο και την ευρωζώνη, γενικότερα. Και γιατί να το κάνει, από τη στιγμή που οι γερμανοί πολίτες της έδωσαν μία θριαμβευτική νίκη, επιβραβεύοντας τις πολιτικές της.

Το κρίσιμο σημείο που θα καθορίσει τις συζητήσεις CDU και SPD, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα είναι, το ποιος θα κάνει τα περισσότερα βήματα πίσω. Θα ρίξει νερό στο κρασί της η Μέρκελ; Θα αντισταθούν σθεναρά οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένοντας στις προεκλογικές τους θέσεις απειλώντας ενδεχομένως να μην συμμετάσχουν σε συνασπισμό; Θα κερδίσει η Ελλάδα από το «μοίρασμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεδομένου του ότι υπάρχει και η καρέκλα του υπουργού Οικονομικών που θέλει το SPD όπως και το «καυτό» ζήτημα του κατώτατου μισθού;

Οι ερωτήσεις αυτές θα απαντηθούν σύντομα, αν και οι Έλληνες δεν θα πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για σημαντική αλλαγή στάσης του Βερολίνου απέναντι στη χώρα μας, αφού η Μέρκελ είναι ισχυρή και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία δε φημίζονται και για τις... επαναστατικές τάσεις του. Οικονομικά, CDU και SPD δεν απέχουν τόσο όσο σε άλλες χώρες.