Με κύριο αίτημα τις άμεσες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν, οι οποίες αρχίζουν να εξαπλώνονται και πέραν της κεντρικής πλατείας στην Μανάμα σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Αφότου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πριν από δύο εβδομάδες δεν έχει υπάρξει επίσημος διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τους πλειοψηφούντες σιίτες, που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από συγκεκριμένες εργασίες, την αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την καλής ποιότητας στέγαση.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν ανακοίνωσε μια σειρά κινήσεων, περιλαμβανομένων της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων, του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, της αύξησης των επιδομάτων για στέγαση και του διορισμού ενός πρίγκιπα ως επικεφαλής του ‘εθνικού διαλόγου’ για την επίλυση της κρίσης, η οποία από τις πρώτες ημέρες κόστισε τη ζωή επτά ανθρώπων και τους τραυματισμούς εκατοντάδων.

Δεκάδες χιλιάδες κυρίως σιίτες διαδηλωτές, ανεμίζοντας σημαίες του Μπαχρέιν, πραγματοποίησαν πορεία χθες από νοσοκομείο της πρωτεύουσας ως την Πλατεία του Μαργαριταριού, το επίκεντρο των κινητοποιήσεων.

‘Κανένας διάλογος - ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος’, έγραφαν πολλά πανό, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις που ακούγονταν στην Αίγυπτο και την Τυνησία, όπου οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην ανατροπή των προέδρων Μουμπάρακ και Μπεν Άλι.

Αργά το βράδυ χθες περίπου 100 διαδηλωτές άρχισαν να στήνουν σκηνές έξω από το Bahrain Financial Harbour, ένα από τα ψηλότερα και μεγαλύτερα κτίρια στο Μπαχρέιν, όπου εδρεύουν ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις. Όμως σιίτης κληρικός τους κάλεσε να επιστρέψουν στην Πλατεία του Μαργαριταριού, πράγμα που έκαναν τα μεσάνυχτα.

Στους δρόμους βγήκαν επίσης και χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές που διατείνονται ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο μονάρχης του Μπαχρέιν εδώ και μια δεκαετία έχουν συμβάλει στο να υπάρξουν ελευθερίες και να εκδημοκρατιστεί η χώρα περισσότερο από κάθε άλλη στην αραβική περιοχή του Κόλπου.

Κίνημα νεολαίας σχεδιάζει αργότερα σήμερα πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ φιλοκυβερνητική διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για αργότερα.

‘Όλα ελέγχονται από τη βασιλική οικογένεια. Η πολιτική, η οικονομία, ο αθλητισμός, τα πάντα’, δήλωσε ο Άλι Ιμπραχίμ, ένας από τους διαδηλωτές. ‘Η κυβέρνηση πρέπει να εκλέγεται’.

Στις σημερινές διαδηλώσεις αναμένεται να λάβουν μέρος και φοιτητές.

Η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Φατίμα αλ Μπαλούσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αρχίσει διάλογο αλλά μια μικρή μειονότητα τον εμποδίζει. ‘Ο βασιλιάς είναι πραγματικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο να διχαστεί η χώρα. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της ειρήνης και της σύρραξης στο Μπαχρέιν’, δήλωσε η υπουργός στη Γενεύη την Τρίτη.