Οι οικολόγοι ακτιβιστές οι οποίοι έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρία σε μια θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην ρωσική Αρκτική την περασμένη εβδομάδα πρόκειται να διωχθούν ποινικά με την κατηγορία της πειρατείας, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, είπαν Ρώσοι εισαγγελείς σήμερα.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές η «επίθεση» στην οποία προέβησαν δύο ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι προσπάθησαν να ανέβουν στην εξέδρα Πριραζλόμναγια της Gazprom, την πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Ρωσίας στην Αρκτική, δημιούργησε τον κίνδυνο να προκληθεί μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή ενώ αποτέλεσε επίσης παραβίαση της ρωσικής εθνικής κυριαρχίας.

«Όταν ένα ξένο πλοίο γεμάτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προορίζεται για άγνωστους σκοπούς και μια ομάδα ανθρώπων που δηλώνουν οικολόγοι ακτιβιστές προσπαθούν να κάνουν έφοδο σε μια εξέδρα άντλησης (πετρελαίου), υπάρχουν θεμιτές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις τους», ανέφερε η ρωσική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Η διαδήλωση τερματίστηκε με την σύλληψη των σχεδόν 30 ακτιβιστών οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο και την κατάσχεση του ίδιου του πλοίου, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο νηολόγιο της Ολλανδίας. Οι ρωσικές αρχές ρυμουλκούσαν το Arctic Sunrise προς το λιμάνι του Μούρμανσκ στην Αρκτική σήμερα.

Η Γκρίνπις κατήγγειλε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των οικολόγων ακτιβιστών. Η μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι στους διαδηλωτές που επιβαίνουν στο πλοίο δεν δόθηκε καμιά πρόσβαση σε δικηγόρους ή τις προξενικές αρχές των χωρών των οποίων είναι υπήκοοι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, κατά τις οποίες τελούν υπό κράτηση από τις ρωσικές αρχές.