Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μεγάλη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο Πακιστάν, στην περιοχή του Μπαλουχιστάν.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today περισσότεροι από 40 θάνατοι έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί, ενώ το Al Jazeera, επικαλούμενο αξιωματούχους του Πακιστάν κάνει λόγο για 45. Το Associated Press από την πλευρά του κάνει λόγο για 39 θύματα, ενώ το τοπικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό σε 150.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση δύο σχολείων.

Ήδη τμήματα του στρατού αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις έσπευσαν στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες.


Geo Dost Earthquake Videos -24 Sep 2013 από GeoNews

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η δόνηση ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) κάνει λόγο για 7,8 βαθμούς ενώ το εστιακό βάθος δεν ξεπερνά τα 15χλμ.

Ο σεισμός έγινε στις 4:26 τοπική και ήταν αισθητός και στο Δελχί αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Τον σεισμό - «τέρας» ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ. 

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες στην περιοχή, ενώ τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το επίκεντρο εντοπίζεται σε αραιοκατοικημένη περιοχή σε οροσειρά του Μπαλουχιστάν.

Φόβοι εκφράζονται για μεγάλο μετασεισμό, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί, με διαφορά λίγων λεπτών, σεισμοί μεγάθους από 4,7 έως 5,9 Ρίχτερ.

Το μυστηριώδες νησί

Επιβεβαιώνει το Πακιστανικό υπουργείο Άμυνας τη μετάδοση τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ προκάλεσε την ανάδυση ενός νησιού στην Αραβική θάλασσα.

Το μυστηριώδες νησί είναι πλέον από τα παράλια της επαρχίας Αγουαράν η οποία επλήγη περισσότερο από το σεισμό.

Μάλιστα το υψηλότερο σημείο του νησιού ξεπερνά κατά 9 ή 10 μέτρα την επιφάνεια της θάλασσας.

«Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε τόσο μεγάλους σεισμούς» λέει στο newpost ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας. «Πιθανότατα στην περιοχή, που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο,  επηρρεάστηκε η στάθμη της θάλασσας και αναδύθηκε κάποιο κομμάτι γης που ήταν βυθισμένο. Αποκλείω το ενδεχόμενο να επέλθει τσουνάμι, καθώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη στεριά».