Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Νίκολα Τέσλα, με το μήνυμα ότι ο μεγάλος επιστήμονας είναι "ιστορικός δεσμός που συνδέει τη μοίρα και τη φιλία της Σερβίας και των ΗΠΑ και των δύο λαών".

Το άγαλμα μπροστά από το εργαστήριο στη συνοικία Σόρχεμ του Λονγκ Άιλαντ - του μοναδικού κτιρίου στο οποίο έζησε και εργάστηκε ο Νίκολα Τέσλα και διασώζεται μέχρι σήμερα - τοποθετήθηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού εφευρέτη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, στην τελετή στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της σερβικής διασποράς, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και θαυμαστές του έργου του Νίκολα Τέσλα, τόνισε τη σημασία του ρόλου που άφησε στον κόσμο ο επιστήμονας από το Σμίλιαν.

Γεννήθηκε Σέρβος, πέθανε Αμερικανός, είπε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας ότι ο Νίκολα Τέσλα ήταν πολίτης του κόσμου.

Μιλώντας για την κληρονομιά που άφησε στην ανθρωπότητα, ο κ. Νίκολιτς εκτίμησε ότι ο Τέσλα χάρισε στον κόσμο "νέα φιλοσοφία ζωής, νέα αντίληψη των δυνατοτήτων του ανθρώπου και νέα ανάπτυξη της κοινωνίας".

"Ήταν κοινωνιολογικό φαινόμενο, πέρα από τη δική του και τη δική μας εποχή, άνθρωπος που μπορούσε, αλλά ποτέ δεν έγινε φιλάργυρος, ο οποίος μόνο στην αγάπη για τους ανθρώπους έβρισκε το κίνητρο για εργασία και το θάρρος να μάχεται με την έλλειψη κατανόησης" υπογράμμισε.

Η ανθρωπότητα οφείλει στο μεγάλο εφευρέτη τη δημιουργία ενός κόσμου ίσων - τη δημιουργία του φωτισμένου κόσμου του Τέσλα.

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν εφευρέτης, μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός, ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.

Ο Τέσλα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις, όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α. και άνοιξε το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη.