Η έκκληση για διεθνή βοήθεια ώστε να βγει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το χάος « δεν έχει οδηγήσει παρά μόνο σε απελπιστικά ανεπαρκείς συνεισφορές», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Η δημόσια τάξη έχει καταρρεύσει» στη χώρα αυτή, υπογράμμισε ο Μπαν στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Εκατομμύρια άνθρωποι είναι αποκομμένοι από οποιαδήποτε βοήθεια και κινδυνεύουν να γίνουν θύματα βιαιοτήτων».

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επικρατεί χάος από τον Μάρτιο, οπότε κατέλαβε την εξουσία ο συνασπισμός των ανταρτών Σελεκά, ο ηγέτης των οποίων Μισέλ Τζοτοντιά έχει αυτοδιοριστεί πρόεδρος. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τους Σελεκά ότι διαπράττουν ωμότητες εναντίον του πληθυσμού και καταγγέλλουν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,6 εκατομμύριο κάτοικοι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού, έχει ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Εξάλλου περισσότεροι από 270.000 έχουν εκτοπιστεί ή έχουν ζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

Μέχρι στιγμής οι μεταβατικές αρχές της χώρας δεν έχουν καταφέρει να τερματίσουν τη βία, ούτε όμως και η αφρικανική δύναμη, που μετρά 1.500 άνδρες, την οποία έχει αποστείλει στη χώρα η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (CEMAC).

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη μια σύνοδος για το θέμα, στην οποία θα συμπροεδρεύουν η Γαλλία, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης (AU), των ΗΠΑ και γειτονικών χωρών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.