Την επείγουσα ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη να ακολουθήσει με γοργά βήματα την οδό της ανάπτυξης, θέλησε να υπογραμμίσει, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Η ανάπτυξη, τώρα που αφήσαμε πίσω μας τις γερμανικές εκλογές, πρέπει να επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής», υπογράμμισε ο Ενρίκο Λέτα, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση διότι αν Ευρώπη σημαίνει μόνον φόρους, λιτότητα, ύφεση, χωρίς κανένα φως στην άκρη του τούνελ, είναι αδύνατον να πείσουμε τους πολίτες να συμφωνήσουν να κάνουν τις αναγκαίες θυσίες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού «η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του», ενώ σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόνωσης της οικονομίας, υποσχέθηκε ότι πρόκειται να μειωθούν σύντομα οι φόροι που καταβάλλουν οι εργοδότες.

Ο Ενρίκο Λέτα, τέλος, επανέλαβε ότι η υπόθεση της έκπτωσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα επηρεάσει το μέλλον της κυβέρνησής του διότι είναι πεπεισμένος ότι « θα μπορέσουν να βρεθούν κατάλληλες λύσεις που να ευνοήσουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου αλλά και την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας».