Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνται από τις εισαγγελικές αρχές ότι δολοφόνησαν έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του Ιουνίου, θα δικαστούν από τουρκικό δικαστήριο και εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Το κακουργιοδικείο του Εσκισεχίρ έκανε δεκτό το κατηγορητήριο που του είχε υποβάλει στις 9 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας Χακάν Αλί Ερκάν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την προσαγωγή των κατηγορουμένων σε δίκη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την επιβολή ισοβίων δεσμών στους οκτώ που κατηγορούνται για τον "φόνο εκ προμελέτης" του 19χρονου Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια στις 2 Ιουνίου, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης στο Εσκισεχίρ. Ο νεαρός φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και πέθανε στις 10 Ιουλίου, αφού παρέμεινε σε κώμα επί 38 ημέρες.

Οι πέντε από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, προφυλακίστηκαν το καλοκαίρι.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης θα οριστεί μέσα στον επόμενο μήνα, ενδέχεται όμως να μεταφερθεί σε άλλη επαρχία καθώς εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα ταραχών γύρω από το δικαστήριο εάν η υπόθεση εκδικαστεί στο Εσκισεχίρ.

Τον Ιούνιο η Τουρκία συγκλονίστηκε από ένα πρωτοφανές κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, για πρώτη φορά από το 2002, όταν ανέλαβε την εξουσία το ισλαμικό, συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε 80 πόλεις επί τρεις εβδομάδες, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού τον οποίοι κατηγορούσαν ότι θέλει να "εξισλαμίσει" την τουρκική κοινωνία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι — ένας αστυνομικός και πέντε διαδηλωτές — και περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών της Τουρκίας.