Οι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων της Κίνας θα υποβάλλονται σε οικονομικό έλεγχο πριν προαχθούν ή αποστρατευθούν, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, ένα μέτρο το οποίο προστίθεται στην εκστρατεία της κινεζικής ηγεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο έλεγχος αυτός θα περικλείει "την ακίνητη περιουσία, την άσκηση της διοίκησής τους, τη χρήση κρατικών οχημάτων και προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων", ανέφερε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο διαταγή που διαβιβάστηκε στις μονάδες από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή.

Η διαταγή σκοπό έχει να βελτιωθεί ο "τρόπος άσκησης" των καθηκόντων των αξιωματικών των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, διευκρίνισε το Νέα Κίνα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει χαρακτηρίσει διαφθορά μια απειλή για την ίδια την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας κι έχει δεσμευτεί να καταδιώξει τόσο τις ισχυρές "τίγρεις", όσο και τις "μύγες" που επωφελούνται από φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Ο Σι ως εκ του αξιώματός του είναι πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας.

Οι αξιωματικοί που υποβάλλονται σε κρίσεις από το επίπεδο του διοικητή μονάδας (συντάγματος, σμηναρχίας κ.ά.) όπως και εκείνοι οι οποίοι σχεδιάζουν να αναλάβουν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα ή να συνταξιοδοτηθούν, οφείλουν να υποβάλλονται σε έλεγχο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο στρατός της Κίνας άρχισε να αντικαθιστά τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των φορτηγών του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει εκφυλιστικά με τη χρήση των αυτοκινήτων των ένοπλων δυνάμεων: Πολυτελή οχήματα κατά κανόνα παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, με τους οδηγούς να χειρίζονται με πολύ επιθετικό τρόπο τα οχήματα αυτά, τα οποία τροφοδοτούνται με καύσιμα δωρεάν.

Οι στρατιωτικές πινακίδες επιτρέπουν στους οδηγούς να αποφεύγουν διόδια και να μην πληρώνουν σε χώρους στάθμευσης. Συχνά ορισμένοι αξιωματικοί δίνουν αυτοκίνητα με στρατιωτικές πινακίδες σε συνεργάτες τους ή άλλα πρόσωπα για να δείξουν ή να αποσπάσουν εύνοια.

TAGS