Συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα ζήτησε από το Ιράν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Αυτό που αναμένει η Γαλλία από το Ιράν είναι συγκεκριμένες ενέργειες που να μαρτυρούν ότι η χώρα αυτή αποκηρύσσει το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμά της, μολονότι έχει το δικαίωμα να διατηρεί ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για έναν ειλικρινή και άμεσο διάλογο της Δύσης με την Τεχεράνη ενώ αναφερόμενος στον Ρουχανί είπε ότι διακρίνει «ένα αμυδρό φως στις πρόσφατες, πιο διαλλακτικές δηλώσεις του νέου προέδρου Ιράν».

«Τα λόγια τώρα θα πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις. Στο θέμα των πυρηνικών, οι συνομιλίες καθυστερούν εδώ και δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

Αργότερα σήμερα ο Ολάντ θα συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών των δύο χωρών από το 2005, όταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε δεχτεί στο Παρίσι τον μεταρρυθμιστή ιρανό πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί.

Αναφερόμενος στη συριακή κρίση, ο Ολάντ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση η οποία να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με βάση το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του Οργανισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια ενδεχόμενη ένοπλη επέμβαση στην περίπτωση που το καθεστώς δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Τέλος, έκανε έκκληση στις χώρες - μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν οικονομικά και επιχειρησιακά τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκονται ήδη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να τους δώσει την εντολή ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους που αφορά την αποκατάσταση της τάξης.