Οι πρώτες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έχουν ξεκινήσει, με την Άνγκελα Μέρκελ να δείχνει προτίμηση προς το SPD. Την ίδια ώρα στα μικρότερα κόμματα σημειώνονται ανακατατάξεις.

Για πρώτη φορά συνεδριάζουν σήμερα με τη νέα τους σύνθεση οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή. Αναμένεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες θα εκλέξουν ως προέδρους ξανά οι μεν τον Φόλκερ Κάουντερ και οι δε τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Για το Κόμμα της Αριστεράς θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο ότι είναι θέμα ημερών η επανεκλογή του Γκρέγκορ Γκύζι στο πόστο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ στους Πράσινους τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο. Ήδη πριν από λίγο παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων ο Γιούργκεν Τριτίν, ενώ ακόμη ασαφές παραμένει το τοπίο αναφορικά με την αρχηγία του κόμματος.

Η μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος των Πρασίνων κατά ένα τέταρτο έχει προκαλέσει έντονους διαξιφισμούς για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν. Επίσης δύσκολο είναι να εκτιμήσει κανείς ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή η κρίση για την προοπτική μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Εν τω μεταξύ, οι νικητές των εκλογών έχουν δηλώσει μεν ότι θα επιδιώξουν συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με τους Πράσινους, ωστόσο ως ενδεικτικό για τις προτιμήσεις της Άνγκελα Μέρκελ εκτιμάται το γεγονός ότι ήδη χθες επικοινώνησε με τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτός από την πλευρά του την παρέπεμψε στην Κομματική Συνέλευση. Το σώμα αυτό αναμένεται να συνέλθει την Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσει για τη στάση του κόμματος.

Η μεγάλη πλειοψηφία στους Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνεται να θέλει πάντως έναν συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σε περίπτωση, όμως, που αυτός προκύψει τότε αναμένεται ότι το SPD θα επιμείνει σε σοβαρές παραχωρήσεις, ως επί το πλείστον στα κοινωνικά ζητήματα. Αυτή θεωρείται και η «αχίλλειος πτέρνα» των Σοσιαλδημοκρατών.