Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία ως κάτι κανονικό και φυσικό και εκτίμησε ότι η μειοψηφία πρέπει να φροντίζει να μην προσβάλει τα αισθήματα της πλειοψηφίας, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Βελιγραδίου.

«Τον περασμένο χρόνο οργάνωσαν μία έκθεση στην οποία παρουσίασαν τον Ιησού Χριστό ως ομοφυλόφιλο. Και αναμένουν κάποιοι τώρα να τους υποδεχθούν με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς»; διερωτήθηκε κ. Ντάτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια χθεσινής επίσκεψης στο αεροδρόμιο της πόλης Νις.

«Αν δεν είναι φυσικό, αν πρόκειται για μειονότητα και εξαίρεση, τότε και εκείνοι πρέπει να φροντίζουν να μην προσβάλλουν τα αισθήματα της πλειοψηφίας» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Fonet.

 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπογράμμισε ότι θα ήθελε κάποιος από την πολιτική ζωή να αποδείξει στην πράξη πόσο υποστηρίζει τους ομοφυλόφιλους και όχι μόνο να περιμένει να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών απόφαση για τη διεξαγωγή της Παρέλασης Υπερηφάνειας ομοφυλόφιλων (Gay Pride Parade) στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Επαναλαμβάνω, μία ακόμη φορά, ότι δεν λάβαμε απόφαση και δεν πρέπει να λάβουμε, εμείς δεν εγκρίνουμε συγκεντρώσεις, εμείς μόνον απαγορεύουμε» σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας είχε δηλώσει ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα διεξαχθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

«Γνωρίζω ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα να εκφράζεται η διαφορετικότητα, αλλά δικαίωμά μου είναι μην πάω. Πρέπει να γίνω γκέι για να είμαι φιλοευρωπαίος»; δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό B92.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι θα ήταν καλό για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας να διεξαχεί η εκδήλωση, επειδή είναι αίτημα της ΕΕ, αλλά εκτίμησε ότι θα ήταν μεγαλύτερη ζημία να διεξαχθεί με εικόνες βίας, όπως αυτές που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.