Ακυρώθηκε η συζήτηση για την πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, επειδή μεγάλος αριθμός βουλευτών επέλεξε να μην εγγραφεί για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Μόνον 70 βουλευτές από τον κυβερνητικό Συνασπισμό για τη Βουλγαρία και 33 από το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες εγγράφηκαν για τη συνεδρίαση, ενώ για να αρχίσει η διαδικασία ήταν αναγκαία η συμμετοχή τουλάχιστον 121 βουλευτών.

Οι βουλευτές του πρώην κυβερνώντος GERB που κατέθεσε την πρόταση μομφής δεν εγγράφηκαν - παρ' όλο που όλοι ήταν μέσα στην αίθουσα της Βουλής - όταν διαπίστωσαν ότι οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Ataka δεν ήταν παρόντες.

Ο αρχηγός του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι τα μέλη του κόμματος δεν εγγράφηκαν για να αποδείξουν ότι «η κυβέρνηση είναι όμηρος του Ataka».

Ούτε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ούτε το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ούτε το Ataka στηρίζουν την κυβέρνησή τους. Είμαι στη Βουλή και παρακολουθώ την αποτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης, υποστήριξε ο κ. Μπορίσοφ.

«Είναι προφανές ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) δεν έχουν την απαιτούμενη απαρτία, επειδή οι βουλευτές τους δεν έρχονται στη Βουλή. Είδατε, όλα τα μέλη του GERB ήταν στην αίθουσα. Όλη η Βουλγαρία τώρα γνωρίζει ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος του Ataka, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική στήριξη και είναι μία πλήρης αποτυχία» υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ.

 Όπως έγινε γνωστό, όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του "Ataka" βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

«Το γεγονός ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την παρουσία βουλευτών για να υπερασπισθούν την κυβέρνηση ήδη κάνει την πρόταση μομφής επιτυχημένη» ανέφερε ο κ. Μπορίσοφ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το κόμμα του τελικά θα εγγραφεί για συμμετοχή στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι είναι αποστολή της πλειοψηφίας να διασφαλίζει την απαρτία. 

Το GERB υποστηρίζει ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, επειδή η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην επενδυτική πολιτική και ότι, τέσσερις μήνες μετά την ίδρυσή του, το ειδικό υπουργείο Επενδυτικού Σχεδιασμού δεν έχει ακόμη λειτουργήσει παρ΄ότι έχουν δαπανηθεί πόροι για κτίρια, προσωπικό και ταξίδια.