Ως δημόσια απολογία κατά την οποία αναγνώρισε "τα σφάλματα του παρελθόντος" των ΗΠΑ απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, υποδέχεται ο ιρανικός Τύπος την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χαιρετίζοντας μία "νέα διεθνή συγκυρία υπέρ του Ιράν".

Η οικονομική εφημερίδα Donaye Eghtessad χαιρετίζει την "αλλαγή τόνων" απέναντι στο Ιράν , ενώ η Jomouri Islami επαναλαμβάνει τη δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι "οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος" στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τη Shargh (μεταρρυθμιστική), "οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε νέο δρόμο και ακόμη και οι πιο αδιάλλακτοι αποδέχονται το γεγονός ότι έχει φθάσει η στιγμή της αλλαγής". Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σχολιάζει ότι "η διεθνής συγκυρία έχει μεταβληθεί σημαντικά υπέρ του Ιράν" τη στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ "βρίσκεται απομονωμένος".
Με τη συνέχιση των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες θα καταλήξουν, σύμφωνα με τον ιρανικό τύπο, στην έγκριση των "δικαιωμάτων" του Ιράν, "το Ισραήλ θα εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως πολεμοχαρής και το Ιράν ως φιλειρηνική χώρα", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η μετριοπαθής εφημερίδα Etemad βλέπει στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και του Χασάν Ροχανί (φωτό) "μία ιστορική ευκαιρία για τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν". Σύμφωνα με έναν πρώην υπεύθυνο για τις σχέσεις με τη βόρεια Αμερική της ιρανικής διπλωματίας, ο Μπαράκ Ομπάμα "παραδέχθηκε τα σφάλματα του παρελθόντος", σε μία ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν "τη βούληση να πολεμήσουν την αμοιβαία καχυποψία τους".

Πολλές ιρανικές εφημερίδες, και κυρίως οι κυβερνητικές, φιλοξενούν στις πρώτες τους σελίδες τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα για τη σημασία "της φάτουα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη" αγιαλολάχ Αλί Χαμενεΐ για την απαγόρευση κατοχής πυρηνικών όπλων στο Ισλάμ, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλης σημασίας πολιτική κίνηση εκ μέρους του αμερικανού προέδρου.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα the Guardian, το οποίο αναδημοσιεύεται από πολλές αγγλόφωνες ιρανικές εφημερίδες , ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο μεταρρυθμιστής Μοχάμαντ Χαταμί υπενθυμίζει ότι "εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία μία συμφωνία (για την επίλυση των διαφορών Δύσης-Ιράν) φαινόταν εφικτή, αλλά η διπλωματία απέτυχε" και προειδοποιεί ότι μία αποτυχία "στη δημιουργία ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης" θα έχει "όχι τοπικές, αλλά παγκόσμιες συνέπειες".