Ειρηνικά έληξε γύρω στις 1.30 το μεσημέρι το ογκώδες συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στην πλατεία Ινονού, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, με την "αστυνομία" του κατοχικού καθεστώτος να παρεμποδίζει την κίνηση "Γιασεμί" του Σενέρ Λεβέντ, να δώσει το παρών.

Το συλλαλητήριο κορυφώθηκε με συναυλία και μπαλόνια με πράσινο και μαύρο χρώμα, που οι Τουρκοκύπριοι άφησαν να πετάξουν στον ουρανό, ενώ στην εξέδρα ήταν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων με εξαίρεση το "κυβερνών" κόμμα Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Μελανό σημείο αποτέλεσε η προσπάθεια της "αστυνομίας" να αποτρέψει πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας "Αφρίκα", της πολιτικής κίνησης "Γιασεμί", της οποίας ηγείται ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ.

Της πορείας προπορεύονταν δύο γαϊδούρια (που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου) πάνω στα οποία υπήρχε πανό, όπου αναγραφόταν: "Είμαστε, άραγε, οι τελευταίοι κάτοικοι αυτού του τόπου;"

Στο παρελθόν, ο σκληροπυρηνικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι "τα γαϊδούρια είναι οι τελευταίοι κάτοικοι της Κύπρου".

Τα μέλη του κινήματος "Γιασεμί" κρατούσαν επίσης σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού στρατού. Η "αστυνομία" τούς ζήτησε να εγκαταλείψουν τις σημαίες και τα πλακάτ. Αυτοί αρνήθηκαν, δημιουργήθηκαν μικροσυμπλοκές και συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος.

Τελικά, η "αστυνομία" με τη βία απέσπασε τις κυπριακές σημαίες και τα πανό και άφησε τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης "Γιασεμί" να πορευθούν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι εναντίον του δολοφονικές απόπειρες φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν το καθεστώς, ούτε επίσης το ενδιαφέρει να συλλάβει τους δράστες.

Ο Σενέρ Λεβέντ εξέφρασε επίσης απογοήτευση, γιατί όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαθής και ανέχεται να είναι διχοτομημένη μια χώρα-μέλος της.