Νέα αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται, σήμερα, στο Ζάγκρεμπ, από ομάδα πολιτών, που οργανώνεται μέσω του Facebook, με επικεφαλής τον Ίβαν Πέρναρ.

Ταυτόχρονα, η αναζήτηση του υποκινητή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες στην Κροατία, αλλά και των επεισοδίων, που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην κροατική πρωτεύουσα, στη διάρκεια της διαδήλωσης, προκάλεσε θερμές συζητήσεις μεταξύ της κυβερνώσας Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση ζήτησε από την πρωθυπουργό της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, να εξηγήσει στη Βουλή τι εννοούσε ο εκπρόσωπός της, Μλάντεν Πάβιτς, με τη δήλωσή του ότι πίσω από την πρόκληση βίας στις διαδηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αντιπολιτευόμενα κόμματα και την ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης και της προέδρου της κατηγόρησε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για αξιόποινη πράξη και η αστυνομία το διέψευσε κατηγορηματικά και μετά από έρευνα ανακοίνωσε ότι δεν είναι αλήθεια», τόνισε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σημειώνοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μέρες και η πρωθυπουργός δεν πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της.

Εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξαν ακόμη ότι, πριν από τις διαδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των οργανωτών τους με αξιωματούχους των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Φράνο Μάτουσιτς, δήλωσε ότι έχει έγκυρες πληροφορίες ότι πίσω από τις διαδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ και στο Σπλιτ είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS).

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι αξιωματούχοι του SDP συναντήθηκαν με τους οργανωτές της διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου και ότι ο πρόεδρος του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος, Ράντιμιρ Τσάτσιτς, πριν από τη συγκέντρωση στο Ζάγκρεμπ, είχε συνάντηση με το διοργανωτή της διαδήλωσης των βετεράνων πολέμου, Ζέλικο Σάτσιτς.

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, τα επεισόδια στο Ζάγκρεμπ, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των βετεράνων πολέμου, στην οποία συμμετείχαν και άλλες ομάδες πολιτών, προκλήθηκαν από χούλιγκαν, οι οποίοι πληρώθηκαν με το ποσό των 34 ευρώ ο καθένας.

Ο εκπρόσωπος του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος, Ίγκορ Κόλμαν, απάντησε ότι «στο κυβερνών κόμμα όλοι έχουν υποστεί νευρικό κλονισμό» και ανήγγειλε ότι θα μηνύσει το βουλευτή Φράνο Μάτουσιτς για συκοφαντική δυσφήμιση. Νωρίτερα ο αρχηγός του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος είχε ανακοινώσει ότι θα μηνύσει την Κροατική Δημοκρατική Ένωση, αν δεν ζητήσει συγγνώμη για τους ισχυρισμούς ότι η αντιπολίτευση είναι πίσω από τις διαδηλώσεις.

Στους ισχυρισμούς αντέδρασε και η αντιπρόεδρος του HNS, Βέσνα Πούσιτς, τονίζοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε συνάντηση.

Πάντως, τη συμμετοχή τους στη σημερινή διαδήλωση επιβεβαίωσαν μικρότερα κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και σπουδαστές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, οι οποίοι τις περασμένες χρονιές είχαν προχωρήσει σε απεργίες.

Η σημερινή είναι συνέχεια σειράς διαδηλώσεων, με αιτήματα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην έδρα του Αγίου Μάρκου, όπου είναι η έδρα της κροατικής κυβέρνησης. Ειρηνική διαδήλωση διεξήχθη και τη Δευτέρα, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.