Η Κροατία θα τροποποιήσει «άμεσα» και «χωρίς όρους» έναν νόμο που ισχύει στη χώρα και εμποδίζει την έκδοση φερόμενων ως δολοφόνων από την κομμουνιστική εποχή προκειμένου να συμμορφωθεί με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Δικαιοσύνης Όρσατ Μίλιενιτς.

Ο νόμος, που είχε υιοθετηθεί λίγες ημέρες προτού η Κροατία ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, περιορίζει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά την 7η Αυγούστου 2002.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ και αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει με την επιβολή κυρώσεων εξαιτίας των οποίων το Ζάγκρεμπ θα έχανε εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας.
«Θα λάβουμε άμεσα όλα τα μέτρα ώστε να τροποποιήσει χωρίς όρους τον νόμο ώστε να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε ο Μίλιενιτς μετά τη συνάντησή του με την ευρωπαία επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν «το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα έχουν εφαρμοστεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 το αργότερο.

Μετά την τροποποίηση του νόμου το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης θα ισχύει «για όλα τα εγκλήματα ανεξάρτητα από το πότε διαπράχθηκαν», σημείωσε ο Μίλιενιτς.