Ο πρώην υποψήφιος των οικολόγων για τις προεδρικές εκλογές του 2002 στη Γαλλία Νοέλ Μαμέρ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από το κόμμα Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι (EELV), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αμφισβητώντας το κατά πόσον έχει αξία η συμμετοχή των οικολόγων στην κυβέρνηση.

Στους κόλπους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, οι δύο οικολόγοι υπουργοί (Στέγασης και Ανάπτυξης) "περνούν τον καιρό τους αποδεχόμενοι αυτό δεν ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα που υποτίθεται ότι πρέπει να φέρουν εις πέρας", δήλωσε ο 65χρονος πρώην δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde.

Ο βουλευτής και δήμαρχος της Μπεγκλ, στα προάστια του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, δήλωσε ότι θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό του 2014 "γιατί θεωρεί ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Η περιβαλλοντική διάσκεψη δεν ήταν παρά μια οφθαλμαπάτη".

Κατά τη διάσκεψη αυτή, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καθησύχασε τους οικολόγους μιλώντας για έναν στόχο μείωσης της κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, γαιάνθρακας, φυσικό αέριο) κατά 30% έως το 2030 στη χώρα.

Οι οικολόγοι εξέφρασαν εξάλλου έντονη δυσαρέσκεια για τη διατήρηση της πολύ χαμηλής φορολογίας του ντίζελ στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014. Παρότι έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο, το ντίζελ είναι ένα καύσιμο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Γαλλία.

"Το κόμμα μας δεν παράγει πλέον τίποτε: είναι όμηρος των υπολογισμών του και των φατριών του", τόνισε ο Μαμέρ υποδηλώνοντας την υπουργό Στέγασης Σεσίλ Ντιφλό. "Έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι επικρατεί μια ακινησία που βλάπτει τον ρόλο που μπορούμε να έχουμε στην κοινωνία".

Πρώην παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής στη δημόσια τηλεόραση τη δεκαετία του 1980 και βουλευτής από το 1977, ο Μαμέρ πέτυχε το 2002 την καλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ υποψήφιος των οικολόγων στις προεδρικές εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 5,25%.

"Καταλαβαίνω την απόφαση του Νοέλ Μαμέρ", δήλωσε μιλώντας στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. "Συμμερίζομαι την απέχθεια για τον τρόπο λειτουργίας, τις κλίκες, τα τρομακτικά ζευγάρια που διοικούν το κόμμα".

"Είναι μια προσωπική απόφαση. Είχε αναρωτηθεί ήδη τον Ιούνιο του 2012 για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση", δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του EELV στην Εθνοσυνέλευση Φρανσουά ντε Ριγκί.