Εκπρόσωποι ενώσεων τουριστικών πρακτορείων από τη Σλοβενία και την Κροατία συμμετείχαν σε διήμερη συνάντηση στη σλοβενική πόλη Κράνισκα Γκόρα, αφιερωμένη στη διαμόρφωση κοινής προσέγγισης των δύο χωρών σε μακρινές τουριστικές αγορές.

Η συνεργασία των εθνικών οργανισμών τουρισμού της Σλοβενίας και της Κροατίας, υπό το σύνθημα "Αποκτήστε την εμπειρία της Κροατίας, Αισθανθείτε τη Σλοβενία" και η κοινή προώθηση σε μακρινές αγορές έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα μοναδικό και εξαιρετικό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, τόνισε ο Γκόραν Μπλάζιτς, διευθυντής του οργανισμού κροατικού τουρισμού στη Σλοβενία.

Η Κάρμεν Νόβαρλιτς από την υπηρεσία τουρισμού και ξένων επενδύσεων της Σλοβενίας υπογράμμισε, επίσης, ότι η συνεργασία με τον εθνικό οργανισμό τουρισμού της Κροατίας σε υπερπόντιες αγορές ήταν πολύ καλή, ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Κορέα και ότι σχεδιάζεται η από κοινού προσέγγιση της αγοράς της Βραζιλίας.

Οι δύο χώρες και τα τουριστικά τους αξιοθέατα θα παρουσιαστούν από κοινού σε σημαντικές εκθέσεις τουρισμού και σε συναντήσεις διοργανωτών ταξιδιών και τουριστικών πρακτόρων.

Η επικεφαλής των ενώσεων σλοβενικών τουριστικών πρακτορείων, Ματέι Κνάους σημείωσε ότι οι δύο χώρες αναγνώρισαν τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες του τουρισμού για την οικονομία και βλέπουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η αναζήτηση νέων συνεργασιών.

Οι Κροάτες καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση ανάμεσα στους ξένους τουρίστες που επιλέγουν για διακοπές τη Σλοβενία.

Οι Σλοβένοι από την άλλη είναι στη δεύτερη θέση μετά τους Γερμανούς ανάμεσα στους τουρίστες που επισκέπτονται την Κροατία.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2013, περίπου 1 εκ. Σλοβένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά, ανέφερε ο κ. Μπλάζιτς.