Ο καθαιρεθείς δήμαρχος Βελιγραδίου, Ντράγκαν Τζίλας κάλεσε σήμερα "εκείνους που κρατούν το σπαθί στα χέρια τους να μην το βγάλουν", προσθέτοντας ότι η Σερβία έχει εισέλθει σε μία πορεία και ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα εξέλθει απ΄αυτή.

Ο κ. Τζίλας, ο οποίος είναι και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DS), σε συνέντευξη Τύπου στη Συνέλευση του Δήμου Βελιγραδίου τόνισε ότι ο δημοκρατικός τρόπος σκέψης πρέπει να αποκατασταθεί και ότι αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η φήμη των θεσμών.

Μέλη της Συνέλευσης του Βελιγραδίου από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων και Ενωμένη Σερβία και από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, χθες, με μυστική ψηφοφορία καθαίρεσαν τον Ντράγκαν Τζίλας από το δημαρχιακό αξίωμα, ενώ τα μέλη της παράταξής του δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Υπέρ της αντικατάστασής του ψήφισαν 60 αντιπρόσωποι.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, αιτιολογώντας την πρόταση μομφής κατά του δημάρχου, αναφέρει ότι "ο Τζίλας χρησιμοποιούσε τον δημαρχιακό θώκο για προβολή του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και για να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση".

 Το SNS κατηγορεί, επίσης, τον Ντράγκαν Τζίλας ότι σπατάλησε δημόσιο χρήμα σε έργα υποδομής χωρίς τήρηση όρων διαφάνειας και ότι έχει δημιουργήσει υπέρογκα χρέη, τα οποία δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ούτε η επόμενη γενιά. Επιπλέον, τον κατηγορούν ότι έκανε προσλήψεις στον Δήμο με συγγενικά και κομματικά κριτήρια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του SNS Βελιγραδίου, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς είπε ότι ο Ντράγκαν Τζίλας ασχολήθηκε με την κατεδάφιση της πόλης.

Τα χρέη υπερβαίνουν τα 644 εκ. ευρώ και χωρίς τις οφειλές προς τους δημόσιους οργανισμούς. Φοβάμαι ότι τα χρέη ξεπερνούν τα 900 εκ. ευρώ, υποστήριξε.

Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε ότι η αντικατάστασή του ήταν πολιτική απάντηση στις δηλώσεις του ότι η Σερβία υπό τη διακυβέρνηση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος διολισθαίνει σε μία κατάσταση δικτατορίας.

 "Είναι πολλοί εκείνοι που βλέπουν αυτό που βλέπω εγώ. Ο αξιοπρεπής κόσμος δεν έχει δικαίωμα να σωπαίνει για την απολυταρχία στην οποία εισέρχεται η Σερβία και δεν έχω δικαίωμα να σωπαίνω επειδή έλαβα τη στήριξη της πλειοψηφίας των κατοίκων του Βελιγραδίου για να μιλώ εκ μέρους τους. Δεν ξεχάσαμε την εποχή του Μιλόσεβιτς και δεν έχουμε δικαίωμα σωπαίνοντας να αφήσουμε να επιστρέψει τέτοιο καθεστώς υπό οποιαδήποτε μορφή" τόνισε ο πρώην δήμαρχος.

Σήμερα, κανένας από όσους ασχολούνται με την πολιτική δεν έχει δικαίωμα να σωπάσει όσο η Σερβία οδηγείται στην οικονομική καταστροφή. Εκείνος που χρεώνει τη χώρα κατά έξι δισ. ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο και κατασκευάζει λιγότερο από 10 χλμ αυτοκινητόδρομου πρέπει να λογοδοτήσει, υπογράμμισε ο κ. Τζίλας.

"Θα θέσω ξανά υποψηφιότητα και θα νικήσω. Θα επιστρέψω!"΄διεμήνυσε.

Ο Ντράγκαν Τζίλας ήταν επικεφαλής στον Δήμο Βελιγραδίου, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και του κόμματος των Συνταξιούχων.

Με την καθαίρεση του Ντράγκαν Τζίλας από το δημαρχιακό αξίωμα του Βελιγραδίου διαλύθηκε και η δημοτική αρχή, αλλά όλοι θα εκτελούν καθήκοντα έως την εκλογή νέας ηγεσίας.